Menu 
 

Intolerancija histamina

Šta je histamin?

Histamin je vrlo važna biohemijska supstanca, koja je neophodna za efikasno funkcionisanje mnogih sistema organizma. To je neurotransmiter (hemikalija koja prenosi poruke između ćelija nervnog sistema) i uključena je u regulaciju želudačne kiseline, propustljivosti krvnih sudova, kontrakcije mišića i funkcije mozga. Histamin se nalazi u različitim koncentracijama u tkivima sisara. Kod ljudi, najveće koncentracije histamina se nalaze u koži, plućima i stomaku, manje količine u mozgu i srcu.

Histamin je takođe od suštinskog značaja u odbrani tela od invazije potencijalnih izazivača bolesti kao što su bakterije, virusi i druga strana tela. Pored toga, histamin je ključni posrednik u simptomima alergijske reakcije. Pošto je alergija u svojoj suštini zapaljenska reakcija, histamin je ključni medijator koji se oslobađa u kontaktu sa alergenom.

Kada je mnogo histamina?

Nivo histamina od 0,3 do 1,0 nanograma po mililitru u plazmi se smatra normalnim. Svako ima nivo histamina koji toleriše bez simptoma. Prekoračenje tog nivoa (takozvanog “praga tolerancije”) može dovesti do simptoma. Čak i zdrave osobe mogu da imaju jaku glavobolju, urtikariju ili povraćanje kao rezultat konzumiranja velike količine histamina u obroku, ali ako se konzumiraju  male količne histamina, semo retki, osetljivi ljudi imaće neželjene reakcije.

Šta izaziva netoleranciju histamina kod pojedinaca?

Nekoliko nenormalnih fizioloških uslova može dovesti do histaminske netolerancije, posebno proces koji se zove katabolizam. Pod normalnim fiziološkim uslovima višak histamina se razgrađuje pomoću dva enzimska sistema, međutim kada stopa razgradnje histamina ne može da se prati sa viškom, stopa histamina u krvi raste i javlja se klinička slika koja se često ne razlikuje od alergije.

Simptomi viška histamina

Bez obzira na izvor histamina, kada njegov nivo prelazi kapacitete enzima koji ga razgrađuju, javljaju se simptomi  kao što su:

-    Svrab (posebno kože, očiju, nosa, ušiju)
-    Urtikarija
-    Tahikardija
-    Simptomi nalik anksioznosti paničnog napada
-    Bol u grudima
-    Zapušen nos ili curenje iz nosa
-    Konjuktivitis
-    Glavobolje koje se razlikuju od migrene
-    Umor, nervoza, razdražljivost
-    Loša probava, gorušica, refluks

Ne moraju svi ovi simptomi da se jave kod svakog pojedinca, ali neki od ovih simptoma se javljaju gotovo kod svih sa netolerancijom histamina.

Histamin i ekcem

Pored gore navedenih simptoma, višak histamina može da pogorša postojeće stanje, npr.ekcem. Ekcem je zapaljensko stanje kože, ponekada se naziva atopijski (alergiski) dermatitis. Pacijenti koji imaju ekcem i nizak prag tolerancije na histamin, konzumacija hrane sa puno histamina, može da dovede do pogoršanja ekcema.

Histamin i hormoni

Žene koje ne tolerišu histamin imaju mnoge gore navedene simptome, posebno glavobolje i menstrualne bolove, tokom određenih faza njihovog menstrualnog ciklusa. Nivo histamina ima tendenciju da fluktuira sa nivoom hormona, posebno estrogena, u periodu ovolacije i neposredno pred ciklus.

Histamin i lekovi

Neki lekovi oslobađaju histamin, drugi mogu da smanje efikasnost enzima koji ga razgrađuju. Poput aspirina, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, neki diuretici, antibiotici i antidepresivi. Kao rezultat toga, nivo histamina raste i mogu se javiti određeni simptomi čak i kod osoba koje nikada u prošlosti nisu pokazivali netoleranciju na histamin.

Ako ne tolerišete histamin, izbegavajte ili konzumirajte samo male količine:

-    Meso i mesne prerađevine (parizer, šunkarice, pršuta, salame, kobasice,..)
-    Riba i morski plodovi (posebno dimnjena, zamrznuta i konzervirana, sveža riba može)
-    Mleko i mlečni proizvodi (naročito tvrdi, buđavi i sirevi za mazanje)
-    Jaja
-    Voće (citrusi, višnja, grožđe, jagode, kajsije, ribizle, maline, suvo grožđe)
-    Povrće (paradajz, spanać, patlidžan, masline u sirćetu, crveni pasulj, svo ukiseljeno povrće)
-    Orašasto (orasi, lešnik, kikiriki i dr.)
-    Alkoholna pića
-    Aditivi hrane (posebno veštačke boje i konzervansi)
-    Začini (cimet, karanfilić, sirće, čili, anis, kari, muskatni oraščić...)
-    Ostalo (soja sos, miso, zeleni i crni čaj, čokolada, kakao, šećer)

Histamin nastaje kao razgradni produkt belančevina (meso, mlečni proizvodi, jaja), pa se u njima može nalaziti u većim količinama, koje prelaze prag tolerancije. Hrana zbog dužeg stajanja ili eventualnog početka kvarenja sadrži povećane količine histamina, jela koja se podgrevaju ili duže čuvaju, pa čak i u frižideru, takođe sadrže velike količine histamina. Zato je preporučljivo da se uvek jede sveže pripremljena hrana. Histamin se ne razara kuvanjem ili grejanjem u mikrotalasnoj pećnici.

U ordinaciji Biokvant možete da se testirate i utvrdite da li ne tolerišete histamin. Ukoliko je test pozitivan, BICOM biorezonantnom terapijom možete da poništite tu netoleranciju.

Podeli: