biokvantcentar@gmail.com Šumatovačka 52
  • History
  • Carreers
  • News
  • Privacy Policy

Biokvant

  • POČETNA
  • USLUGE
    • Naše usluge
      • Test intolerancije na hranu
      • Čišćenje organizma – detoks
      • Anti-Stres
    • Category 2
      • Negativne emocije i strahovi
      • Odvikavanje od pušenja
      • Mršavljenje
    • Category 3
      • Jačanje imuniteta
      • Bahove kapi
    • Category 4
  • BICOM
    • BICOM Optima Plus
    • BICOM čip
  • O NAMA
  • CENOVNIK
  • ČESTO POSTAVLJANA PITANJA
  • BLOG
  • KONTAKT
+381 69 2424 329
  • Početna
  • Blog
  • Ishrana
  • Aditivi hrane
 

BLOG

aditivi hrane
1
Biokvant
Sreda, 10. Oktobar 2018. / Objavljeno u Ishrana, Saveti, Zdravlje

Aditivi hrane

Ova lista sadrži 254 emulgovanih aditiva hrane. Oni se smatraju potpuno bezopasnim i tehnološki neophodnim, ali je iskustvo pokazalo da imaju visok potencijal kao okidači alergijskih reakcija.

  • ANTIOKSIDANSI
  • AROMATICI
  • EMULGATORI
  • BOJE
  • KONZERVANSI
  • KISELINE
  • ZASLAĐIVAČI
  • SEPARATORI
  • SREDSTVA ZA ZGUŠNJAVANJE

 

Antioksidansi

Sprečavaju da kiseonik iz vazduha reaguje sa masnim sastojcima hrane, pa tako usporavaju kvarenje hrane. Stavljaju se u sve jestive masnoće, proizvode od krompira, grickalice, supe, začine, marcipan, nugat i proizvode od kikirikija.

Antioksidansi 1

  • E 320 BHA – butilizovan hidroksianizol
  • E 321 BHT – butilizovan hidroksitoluen
  • E 1102 glukozan oksidaza

Antioksidansi 2

  • E 310 propil galat
  • E 311 okti galat
  • E 312 dodeoil galat

Antioksidansi 3

  • E 306 tokoferol – vitamin E
  • E 307 alfa tokoferol
  • E 307 gama tokoferol
  • E 309 delta tokoferol

Antioksidansi 4

  • E 300 L – askorbinska kiselina vit. C
  • E 301 Na L – askorbat
  • E 302 Ca L – askorbat
  • E 304 6 – palmitoleik vit. C

Aromatici

Aditivi koji Pojačavaju ukus namirnica. Teraju ljude da više jedu. Koriste se u sušenim, zaleđenim ili termički obrađenim proizvodima. Najpoznatiji je glutamat iz biozačina (Vegeta, Začin C …) koji izaziva glavobolje, tj. „sindrom kineskog restorana“ zbog velikih količina glutamate u tim jelima.

Aromatici 1

  • E 621 mono Na L – glutamate
  • E 622 mono K L – glutamate
  • E 623 Ca di L – glutamate
  • E 624 mono amoniju L – glutamate
  • E 625 Mg di L – glutamat

Aromatici 2

  • E 620 L – glutaminska kiselina
  • E 626 – gvanilična kiselina
  • E 627 di Na – gvanilat
  • E 628 di K – gvanilat

Aromatici 3

  • E 630 – inozinska kiselina
  • E 631 di Na – inozinat
  • E 632 di K – inozinat
  • E 633 di Ca – inozinat

Aromatici 4

  • E 634 Ca 5 – ribonukleotid
  • E 635 di Na 5 – ribonukleotid
  • E 636 – maltol
  • E 637 – etil maltol

Emulgatori

Povezuju masne i vodene sastojke u emulziju. Ovi aditivi se koriste u hlebovima, pecivu, kolačima, testeninama, grickalicama, supama, sosovima, desertima i margarinu.

Emulgatori 1

  • E 322 lecitin
  • E 422 amonijum fosfatid glicerol sirćetna kiselina
  • E 470 Na-K-Ca soli masnih kiselina
    (magnezijum stornat)

Emulgatori 2

  • E 471 mono di – gliceridi jestivih masnih kiselina
  • E 472 a – sirćetni estri glicerol sirć. kis.
  • E 472 b – estri mlečne kiseline
  • E 472 c – limunski estri glicerola
  • E 472 d – tartarični estri glicerola
  • E 472 e – diacetil tartarični estri glicerola
  • E 472 f – sirćetni estri glicerola

Emulgatori 3

  • E 473 ester šećera
  • E 474 gliceridi šećera
  • E 475 poliglicerolski estri masnih kiselina

Emulgatori 4

  • E 491 sorbitan monostearat
  • E 492 sorbiton-stearat
  • E 493 sorbiton-monolaurat
  • E 494 sorbiton-monolent
  • E 495 sorbiton-monopalmit

Boje

Boje su aditivi koji služe da namirnice lepše izgledaju i otvaraju apetit. Koriste se u slatkišima, proizvodima od ribe, džemovima sa zaslađivačem, margarinu, sirevima i u kandiranom voću.

Žuta boja

  • E 100 kurkumin (turmerlk)
  • E 102 tartrazin
  • E 104 kinolin žuta
  • E 160a karoten
  • E 161a flavoksantin
  • E 161b lutein
  • E 161c kriptoksantin
  • E 161e violaksantin

Crvena boja

  • E 110 žuta boja zalaska sunca
  • E 120 kohinealana (karmini)
  • E 122 azorubin
  • E 122 azorubin
  • E 123 amarant
  • E 124 ponceau (ponso)
  • E 127 eritrozin
  • E 129a luro crvena
  • E 161f rodoksuntin
  • E 162 betanin
  • E 180 rubin pigment BK

Plava boja

  • E 131 patent plava
  • E 132 indigonit 1

Zelena boja

  • E 140 hlorofil a+b
  • E 141 jedinjenja hlorofil-bakar
  • E 142 sjajna, kisela zelena

Braon boja

  • E 150 karamel

Crna boja

  • E 151 sjajna, crna BN
  • E 153 ugljeno crna
  • E 579 gvožđe-glukonat
  • E 585 gvožđe-laktat

Narandžasta boja

  • E 160d likopen
  • E 173 aluminijum 1
  • E 160e apo 8 kurotinal
  • E 160f apo 8 karoten kiseli etil ester
  • E 161d rubiksantin
  • E 161g kantaksantin

Zlatna-srebrna boja

  • E 174 srebro
  • E 175 zlato

Bela boja

  • E 170 Ca karbonat
  • E 171 titanijum dioksid

Mešavina boja

  • E 101 laktoflavin
  • E 101a riboflavin 5 fosfat
  • E 154 braon FK
  • E 155 braon HTK
  • E 160 o kapsantin, kapsorubin
  • E 172 oksid gvožđa

Konzervansi

Produžavaju trajanje namirnica tako što sprečavaju razvoj bakterija. Ovi aditivi su dozvoljeni u proizvodima od ribe, hlebu, kolačima, testeninama, sosovima, masnoćama, čipsu i mesnim prerađevinama.

Konzervansi 1

  • E 160b borat
  • E 200 sorbinska kiselina
  • E 201 Na sorbat
  • E 202 K sorbat
  • E 203 Ca sorbat

Konzervansi 2

  • E 210 benzoična kiselina
  • E 211 Na benzoat
  • E 212 K benzoat
  • E 213 Ca benzoat

Konzervansi 3

  • E 214 etil estar PHB
  • E 215 etil estar PHB Na so
  • E 216 propil estar PHB
  • E 217 propil estar PHB Na so
  • E 218 metil estar PHB
  • E 219 metil estar PHB Na so

Konzervansi 4

  • E 220 sumpor dioksid
  • E 221 Na sulfat
  • E 222 Na hidrogen-sulfit
  • E 223 Na disulfit
  • E 224 K disulfit

Konzervansi 5

  • E 226 Ca disulfit
  • E 227 Ca hidrogen-sulfit
  • E 228 K hidrogen-sulfit
  • E 230 bifenil
  • E 231 ortofenil fenol

Konzervansi 6

  • E 232 Na ortofenil-fenolat
  • E 233 tiabendazol
  • E 234 nizin
  • E 235 natamicin

Konzervansi 7

  • E 236 mravlja kiselina
  • E 237 Na formitat
  • E 238 Ca formitat
  • E 239 heksametil entetramin

Konzervansi 8

  • E 242 dimetil dikarbonat
  • E 249 K nitrit
  • E 250 Na nitrit
  • E 251 Na nitrat
  • E 252 K nitrat

Konzervansi 9

  • E 280 propjonična kiselina
  • E 281 Na propjonat
  • E 282 Ca propjonat
  • E 283 K propjonat

Konzervansi 10

  • E 290 ugljen dioksid
  • E 629 Ca gvanilat
  • E 925 hlor
  • E 926 hlor dioksid
  • E 1105 lizozin

Kiseline

Ovi aditivi kontrolišu kiseo ukus namirnica. Dozvoljene su u svim vrstama namirnica.

Kiseline 1

  • E 260 sirćetna kiselina
  • E 261 K acetat
  • E 262 Na diacetat
  • E 263 Ca acetat

Kiseline 2

  • E 270 mlečna kiselina
  • E 296 malična kiselina
  • E 297 furamična kiselina
  • E 325 Na laktat
  • E 326 K laktat
  • E 327 Ca laktat

Kiseline 3

  • E 330 limunska kiselina
  • E 331 Na citrat
  • E 332 K citrat
  • E 333 Ca citrat
  • E 334 tartarična kiselina

Kiseline 4

  • E 335 Na tartrat
  • E 336 K tartrat
  • E 337 Na-K tartrat
  • E 338 ortofosforna kiselina (coca-cola)

Kiseline 5

  • E 339 Na ortofosfat
  • E 340 K ortofosfat
  • E 341 Ca ortofosfat
  • E 343 Mg ortofosfat
  • E 350 Na malat
  • E 351 K malat
  • E 352 Ca malat

Kiseline 6

  • E 353 metataratična kiselina
  • E 354 Ca tartrat
  • E 450a Na-K difosfat
  • E 450b Na-K trifosfat
  • E 450c Na-K polifosfat

Kiseline 7

  • E 526 Ca hidroksid
  • E 527 amonijum-hidroksid
  • E 529 ca oksid
  • E 540 Ca difosfat
  • E 543 Na-K polifosfat

Kiseline 8

  • E 500 Na karbonat
  • E 501 K karbonat
  • E 503 amonijum-karbonat
  • E 504 Mg karbonat

Kiseline 9

  • E 507 hidrohlorna kiselina
  • E 508 K hlorid
  • E 509 Ca hlorid
  • E 510 amonijum hlorid

Kiseline 10

  • E 513 sumporna kiselina
  • E 514 Na sulfat
  • E 516 Ca sulfat
  • E 524 Na hidroksid
  • E 525 K hidroksid

Kiseline 11

  • E 574 glukonska kiselina
  • E 575 glukonski-delta-lakton
  • E 576 Na glukonat
  • E 577 K glukonat
  • E 578 Ca glukonat

Kiseline 12

  • E 920 L cistein
  • E 921 cistin

Zaslađivači

Služe kao zamena za šećer, ali povećavaju apetit za slatkišima. Ako se previše uzimaju, ovi aditivi mogu da izazovu proliv.

Zaslađivači 1

  • E 420 sorbitol
  • E 421 manitol
  • E 950 acesulfam K
  • E 951 aspartam

Zaslađivači 2

  • E 952 ciklamat
  • E 953 izomalt
  • E 954 saharin
  • E 957 taumatin

Zaslađivači 3

  • E 959 neohesperidin
  • E 965 maltit
  • E 966 laktit
  • E 967 ksilit

Separatori

Ovi aditivi su supstance koje služe da se čestice soli i bibera ne slepljuju, da se bolje sipa. Predstavljaju okidače alergijskih reakcija sluznice.

Separatori 1

  • E 530 Mg oksid
  • E 535 Na heksacijanoferat
  • E 536 K heksacijanoferat

Separatori 2

  • E 901 pčelinji vosak
  • E 902 vosak sveće
  • E 903 karnauba vosak
  • E 904 shellac (ljuštura školjke)
  • E 910 ester voska

Sredstva za zgrušnjavanje

Ovi aditivi služe za želiranje i vlaženje namirnica. Povezuju sastojke u tečnim namirnicama, kao što su kremovi, pudinzi, supe i mlečni proizvodi.

Zgušnjivači 1

  • E 400 alginična kiselina
  • E 401 Na alginat
  • E 402 K alginat

Zgušnjivači 2

  • E 403 amonijum alginat
  • E 404 Ca alginat
  • E 405 propilen glikol alginat

Zgušnjivači 3

  • E 406 agar
  • E 407 karaginan
  • E 410 locust besn gum

Zgušnjivači 4

  • E 412 guar guma
  • E 413 fragakant
  • E 414 akacija-bagrem
  • E 415 ksantin guma

Zgušnjivači 5

  • E 440a pektin
  • E 440b amidizovani pektin

Zgušnjivači 6

  • E 460 celuloza
  • E 461 metil celuloza
  • E 463 hidroksipropil celuloza
  • E 464 hidroksipropil metil celuloza
  • E 465 metil etil celuloza
  • E 466 Na karboksimetil

Zgušnjivači 7

  • E 1401 skrob tretiran kiselinom
  • E 1403 izbeljeni skrob
  • E 1404 oksidovani skrob

Zgušnjivači 8

  • E 1410 mono skrob fosfat
  • E 1411 diskrob fosfat/NMP
  • E 1412 diskrob fosfat/POC

Zgušnjivači 9

  • E 1413 fosforizovani diskrob fosfat
  • E 1414 acetilizovani diskrob fosfat
  • E 1420 acetat skroba

Zgušnjivači 10

  • E 1422 acetilizovan diskrob adipat
  • E 1440 hidroksipropil skrob
  • E 1442 hidroksil diskrob fosfat
  • E 1450 Na-oktantil sukcinat

E 605 poznat kao otrov za pacove, a ipak prepoznat kao dozvoljeni aditiv hrane.

Pročitajte još interesantnih članaka...

teški metali
Opterećenje organizma teškim metalima
Histamin
Intolerancija na histamin
Kiselo-bazna ravnoteža organizma: bazne i kisele namirnice

Najnoviji postovi

  • kortizol

    Hormon kortizol – Šta kada je povišen?

  • namirnice bez glutena

    Gluten i namirnice bez glutena

  • Morska voda

    Iskoristite blagodet morske vode

  • Nesanica

    Kako pobediti nesanicu

  • lek za alergiju

    Podrška kod alergije – BICOM biorezonantni tretmani

  • Bolesti creva

    Zdrava creva za zdrav život

Kategorije

  • Alergije
  • Biokvant
  • Ishrana
  • Preporučeno
  • Saveti
  • Zdravlje

Adresa: Šumatovačka 52, Beograd

Telefon: +381 11 24 24 329

Mobilni: +381 69 24 24 329

INFORMACIJE

  • Često postavljana pitanja
  • Cenovnik
  • Kontakt

RADNO VREME

Ponedeljak, sreda, četvrtak:
12:00 - 20:00h

Utorak, petak:
08:00 - 16:00h

Subotom, nedeljom i 
praznicima ne radimo

NEWSLETTER

Prijavite se na našu mejling listu i budite u toku sa vestima i promotivnim akcijama koje organizujemo

Sve usluge Biokvant centra su isključivo usmerene na poboljšanje psihofizičke dobrobiti svakog pojedinca i kvaliteta života uopšte.

Ako znate ili pretpostavljate da imate zdravstveni problem, prvenstveno potražite savet lekara.

Copyright © Biokvant 2022. Sva prava zadržana | Powered by Whitecity Soft

VAUČER

VRH