biokvantcentar@gmail.com Šumatovačka 52
  • History
  • Carreers
  • News
  • Privacy Policy

Biokvant

  • POČETNA
  • USLUGE
    • Naše usluge
      • Test intolerancije na hranu
      • Čišćenje organizma – detoks
      • Anti-Stres
    • Category 2
      • Negativne emocije i strahovi
      • Odvikavanje od pušenja
      • Mršavljenje
    • Category 3
      • Jačanje imuniteta
      • Bahove kapi
    • Category 4
  • BICOM
    • BICOM Optima Plus
    • BICOM čip
  • O NAMA
  • CENOVNIK
  • ČESTO POSTAVLJANA PITANJA
  • BLOG
  • KONTAKT
+381 69 2424 329
  • Početna
  • Blog
  • Biokvant
  • Gluten i namirnice bez glutena
 

BLOG

namirnice bez glutena
1
Biokvant
Sreda, 21. Jul 2021. / Objavljeno u Biokvant, Preporučeno

Gluten i namirnice bez glutena

Gluten je protein  koji se nalazi u velikom broju žitarica. Najviše ga ima u pšenici, ali ga sadrže i ječam, raž, ovas i spelta. Ovaj protein karakteriše relativno visok alergijski  potencijal. Poslednjih godina veoma je aktivna promocija gluten free ishrane, ali ono što je najvažnije vezano za gluten je da znamo jasnu razliku između alergije na gluten i intolerancije na gluten.

Kao posledica alergije na gluten, kod mlađih osoba se javlja Celijakična bolest. Nastaje usled  nedostatka enzima koji razgrađuje gluten. Kod dece sa ovom bolešću funkcija tankog creva je narušena, stolice su obilne i masne i primetan je zastoj u rastu. Kod odraslih, klinička slika alergije na gluten su masne dijareje, anemija i gubitak na težini.

Intolerancija na gluten izaziva blaže simptome i može biti uzrok pojavi ekcema, osipa, svraba kože, problema sa varenjem, nadimanju, oticanju..

 

Namirnice bez glutena

Ukoliko imate alergiju ili intoleranciju na gluten, možete konzumirati namirnice bez glutena. Ove žitarice se ne sadrže gluten:

 

Kukuruz

Kukuruz je žitarica koja se dosta koristi u stočnoj prehrani, manje u ljudskoj. Klice kukuruza se koriste za izradu ulja. I ova žitarica je kao i pšenica kultivisana mnogo puta, tako da je zadržala vrlo malo hranljivih materija.

Pirinač 

Pirinač je glavni izvor hrane za više od polovine ljudske populacije. Osim što ne sadrži gluten, ima izuzetno nizak alergijski potencijal, čak i kod ljudi u Aziji gde je svakodnevno zastupljen u ishrani. Često se koristi za proizvodnju hrane za bebe i u ishrani ljudi sa alergijama.

Proso

Postoji mnogo vrsta ove žitarice. Karakteriše je sitno okruglo zrno. Najviše se uzgaja i koristi u Indiji i Kini. Proso je žitarica koja je najbogatija mineralima. Pored minerala  bogato je  proteinima i vitaminima, pa se zbog toga preporučuje za ishranu deci, trudnicama i bolesnim osobama. Deluje blagotvorno na vezivno tkivo, kožu, kosu i nokte. Dosta je zastupljeno u veganskoj ishrani.

Mlevenjem prosa se dobija brašno  od koga može da se pravi veliki broj slanih i slatkih jela.

Heljda

Heljda zapravo i nije prava žitarica. Najčešće se koristi kao prekrupa i u zdravoj ishrani. Telo je apsorbuje čak i kroz oslabljena creva te se stoga posebno preporučuje u ishrani starih ljudi i u dijetama za jačanje organizma.

Kinoa

Ovo je još jedna pseudo žitarica. Zbog  bogatstva proteina, minerala i vitamina nazivaju je super hranom. Pored toga, sadrži svih devet aminokiselina koje naš organizam nije sposoban sam da napravi. Zbog toga se ova žitarica preporučuje svima, ne samo osobama sa intolerancijom na gluten. Postoje tri vrste kinoe: bela , crna i crvena.

 

Da li vam smeta gluten?

Većina ljudi poistovećuje intoleranciju na gluten sa intolerancijom na pšenicu, što je pogrešno. Oni koji ne tolerišu gluten, ne mogu da konzumiraju sve žitarice koje ga sadrže, dok osobe koje ne tolerišu protein pšenice mogu bez ikakve smetnje da kozumiraju ostale žitarice.

Ukoliko primećujete da se javljaju određene tegobe posle konzumiranja žitarica ili imate probleme sa gastrointestinalnim traktom i kožom, bilo bi dobro da kod nas uradite test intolerancije na hranu koji će tačno pokazati da li vam smeta gluten ili neki drugi protein iz žitarica. Prema našoj statistici, oko 20 % ljudi koji urade test intolerancije na hranu, pokazuje intoleranciju na gluten.

Osim testa, BICOM tretmanima možemo da vam pomognemo da prevaziđete intoleranciju i konzumirate žitarice bez ikakvih posledica po vaš organizam.

 

 

 

Pročitajte još interesantnih članaka...

Intolerancija na salicilate
Intolerancija na salicilate
emocije uticu na telo
Kako emocije utiču na telo
poremećaji u ishrani
Poremećaji u ishrani

Najnoviji postovi

  • kortizol

    Hormon kortizol – Šta kada je povišen?

  • Morska voda

    Iskoristite blagodet morske vode

  • Nesanica

    Kako pobediti nesanicu

  • lek za alergiju

    Podrška kod alergije – BICOM biorezonantni tretmani

  • Bolesti creva

    Zdrava creva za zdrav život

  • Prehlada

    Alergija ili prehlada

Kategorije

  • Alergije
  • Biokvant
  • Ishrana
  • Preporučeno
  • Saveti
  • Zdravlje

Adresa: Šumatovačka 52, Beograd

Telefon: +381 11 24 24 329

Mobilni: +381 69 24 24 329

INFORMACIJE

  • Često postavljana pitanja
  • Cenovnik
  • Kontakt

RADNO VREME

Ponedeljak, sreda, četvrtak:
12:00 - 20:00h

Utorak, petak:
08:00 - 16:00h

Subotom, nedeljom i 
praznicima ne radimo

NEWSLETTER

Prijavite se na našu mejling listu i budite u toku sa vestima i promotivnim akcijama koje organizujemo

Sve usluge Biokvant centra su isključivo usmerene na poboljšanje psihofizičke dobrobiti svakog pojedinca i kvaliteta života uopšte.

Ako znate ili pretpostavljate da imate zdravstveni problem, prvenstveno potražite savet lekara.

Copyright © Biokvant 2022. Sva prava zadržana | Powered by Whitecity Soft

VAUČER

VRH