Bez obzira što rezultati testa intolerancije na hranu nisu pokazali intoleranciju na svinjsko meso, svim našim klijentima preporučujemo izbacivanje iz svakodnevne ishrane ove vrste mesa, posebno dok dolaze kod nas na tretmane. Navešćemo neke razloge.
Svinjsko meso sadrži dosta masnoća, čak i ono ‘’posno’’ kao i meso mangulice. Pokušajte da ga ispržite u tiganju. Primetićete da i ono ‘’mršavo’’ odmah pušta masnoću i peče se u “sopstevnom soku ” tj. masti.
Svinjsko meso ne sadrži samo visok procenat masti već i holesterola. Sve to dovodi do promena na našim krvnim sudovima i pojave ateroskleroze. Proces ateroskleroze može da traje godinama i decenijama, dok se ne pojave prvi simptomi bolesti krvnih sudova mozga i srca.
Svinjsko meso direktno negativno utiče i na vezivna tkiva našeg organizma. Zadatak vezivnog tkiva je da povezuje organizam u celini. Svinjsko meso sadrži velike količine sumpora koji se nakon konzumiranja vezuje za naša vezivna tkiva. Tako dolazi do pojave otoka (kao sunđer upijamo vodu). Dolazi i do promena u zglobovima i hrskavicama koje se degenerišu. Zato se javljaju tegobe i bolesti poznate kao što su arthritis, reuma, artroza, promene na disku kičmenog stuba i druge.
Samim tim njeno konzumiranje može dovosti do ubrzanja deobe različitih ćelija našeg organizma koje su u procesu rasta. To znači da mogu da učestvuju i u razvoju raka tako što promovišu rast ćelija raka.
Histamin igra važnu ulogu u alergijskim reakcijama (polenske groznice, kožni osipi, ekcem i druge). Svinjsko meso sadrži visoke koncentracije histamina koje naše telo preuzima. Tako se pospešuju sve alergijske reakcije, ali i različite vrste upala –upale creva, upale vena, žučnih puteva, apscesi, celilutis, itd.
Podsetićemo Vas:
Svinja je veoma bolesna životinja koja ne dočeka svoju biološku starost. Vekovima je poznato da je telo svinje anatomski veoma slično ljudskom organizmu. Sastav proteina, kao i sastav organa svinje i ljudi je veoma sličan. Ova sličnost dovodi do olakšane razmene biohemijskih supstanci sadržanih u mesu i našeg organizma.
Zato ne jesti svinjsko meso:
Izbegavajte konzumiranje svinjskog mesa, pa čak i malu količinu! Nakon prestanka konzumiranja pozitivni efekti, za Vaš organizam, vidljivi su nakon nekoliko nedelja. Nažalost, ako ste decenijama ranije konzumirali svinjsko meso, efekti će se javiti znatno kasnije, nakon nekoliko meseci ili godina.
U svakom slučaju, na Vama je odluka da se hranite zdravo i predupredite neke bolesti.