biokvantcentar@gmail.com Šumatovačka 52
  • History
  • Carreers
  • News
  • Privacy Policy

Biokvant

  • POČETNA
  • USLUGE
    • Naše usluge
      • Test intolerancije na hranu
      • Čišćenje organizma – detoks
      • Anti-Stres
    • Category 2
      • Negativne emocije i strahovi
      • Odvikavanje od pušenja
      • Mršavljenje
    • Category 3
      • Jačanje imuniteta
      • Bahove kapi
    • Category 4
  • BICOM
    • BICOM Optima Plus
    • BICOM čip
  • O NAMA
  • CENOVNIK
  • ČESTO POSTAVLJANA PITANJA
  • BLOG
  • KONTAKT
+381 69 2424 329
  • Početna
  • Blog
  • Zdravlje
  • Kiselo-bazna ravnoteža organizma: bazne i kisele namirnice
 

BLOG

1
Biokvant
Četvrtak, 13. Septembar 2018. / Objavljeno u Zdravlje

Kiselo-bazna ravnoteža organizma: bazne i kisele namirnice

Bazne i kisele namirnice bi trebalo da se u balansirano unose u organizam. Hrana koju svakodnevno konzumiramo utiče na kiselu ili baznu reakciju u našem telu. Posebno je važno održavati ispravan pH u našem telu, tj. ravnotežu kiselog i baznog.

”Kiselo” telo je magnet za bolesti. Posledice kiselog pH organizma su: smanjena sposobnost tela da apsorbuje minerale i ostale hranljive činioce, smanjena proizvodnja energije na ćelijskom nivou, smanjena sposobnost za obnavljanje ćelija, smanjena sposobnost tela za detoksikaciju od teških metala, sklonost ka infekcijama i drugim bolestima.

Ako je neka hrana kisela, to ne znači da takav efekat ostavlja na naše telo. Sledece klasifikacije su za one koji žele da regulišu svoj telesni pH.

Od 0 do 7 je kiselo, od 7 do 14 je bazno, a pH 7 je neutralno.

Bazne i kisele namirnice

Povrće sa baznim efektom

Kupus, brokoli, plavi patlidžan, šargarepa, celer, krastavac, zelena salata, zeleni pasulj, zeleni grašak, beli luk, crni luk,

pečurke, rotkvice, biber, pšenična trava, lubenica, spanać, bundeva, krompir, paradajz, karfiol, paškanat, cvekla…

Voće sa baznim efektom 

Limun, jabuka, jagoda, malina, kupina, ribizla, kajsija, kokos, suve smokve, grožđe, grejpfrut, pomorandža, mandarina, banana,

kruška, breskva, suvo grožđe, zeleni limun, tropsko voće, avokado, višnje, ananas…

Namirnice i piće sa baznim efektom

Sokovi od voća i povrća (imati na umu da sok nije isto što i samo voće ili povrće), mineralne vode,

probiotske kulture, melasa, granule lecitina, ljute papričice, cimet, kari, đumbir, senf,

morska so, jabukovo sirće, začinsko bilje. 

Minerali sa baznim pH su: kalcijum pH 12, magnezijum pH 9, natrijum pH 14, kalijum pH 14, cezijum pH 14.

“Kiselo” povrće, voće i žitarice

Tikvica, maslina, kukuruz, sočivo (leće), borovnica, brusnica, svo konzervirano i glazirano voće,

šljive i suve šljive (ostavljaju bazni ostatak ali imaju kiseli efekat na telo), svi pasulji osim zelenog, sve vrste pirinča,

ječam, kukuruzni skrob, raž, pšenica, ovas…

“Kisele” namirnice

Belo pšenično brašno i bilo šta spravljeno od istog, hleb, sojino mleko, bademovo mleko, pirinčano mleko, puter, sir, procesirani sir, sladoled,

orasi, kikiriki, puter od istog, “kiseli” životinjski proteini iz slanine, govedine, junetine, svinjetine, ribe (losos, sardine, šaran, tuna, bakalar, štuka),

ćuretina, školjke, jastog, zečetina, srnetina, kobasice, organsko meso,

potom ulja (suncokretovo, kukuruzno, laneno, maslinovo, susamovo, avokado ulje), mast, šećer (bilo koji).

“Kisela” pića i ostalo

Pivo (pH2,5), vino, žestoka pića, kafa (pH4), kakao, raznorazna bezalkoholna gazirana i negazirana pića (koka kola – pH2),

svi lekovi, sintetičke psihodelične droge, pesticidi, herbicidi, duvan…

 

Posmatrano sa tačke pH vrednosti tabela bi otprilike ovako izgledala (od baznih ka kiselim):

  • pH 9,0 – limun, lubenica
  • pH 8,5 – dinje, grozđe, peršun, kivi, kruške, ananas, suvo grozđe, sokovi od povrća i voća, sušene smokve, sušene urme, papričice, mango, papaja, maline, mandarine, crni luk
  • pH 8,0 – sveze urme i smokve, slatke jabuke, kajsije, banane, šargarepe, celer, beli luk, avokado, grejpfrut, zelena salata, nektarine, breskve, bundeve, spanać, brokoli
  • pH 7,5 – kisele jabuke, cvekla, kupus, karfiol, djumbir, krompir, jagode, masline
  • pH 7,2-7,3 – bademi, domaci krastavčići, artičoka, trešnja, krastavci, domaći med, pečurke, zrele i sveže masline, rotkvice, seme susama, paradajz, maslinovo ulje, razni začini, kafa u zrnu, kokosovo i laneno ulje
  • pH 6,7-6,8 šljive, suve šljive, kokos, kozije mleko (homogenizovano), kravlje homogenizovano i vecina proizvoda od istog, senf, pistaći, razni pasulji, pasterizovan med, semenke bundeve i suncokreta, vanila, alkohol…
  • pH 6,5 – sir, kečap, majonez, integralni pirinač, kokice, kukuruzni hleb, kafa, kozije mleko, sojino mleko, sojin sir, kravlje mleko, guščetina, školjke, ćuretina, bademovo i susamovo ulje, pačetina, suncokretovo i grožđano ulje
  • pH 6,0 – riba, voćni sokovi sa sećerom, cigarete (od svezeg duvana), kiseli krastavčići, melasa, hleb od ovsa, raža, ječma, pirinča, kazein (protein mleka), rafinisane zitarice (tipa corn flakes), školjke, vino, mast, palmino ulje, zaslađeni jogurt, kikiriki, brusnice, kakao
  • pH 5,5 – govedina, gazirana pića, belo bršsno, lekovi, svinjetina, jagnjetina, testa i kolaci od belog brašna, pržena hrana, svi sećeri, pivo, cigarette (fabricke), ćuretina, kvasac, rafinisana so, obična i jodirana, beli pirinač, ulje od pamuka, sirće (sva osim jabukovog)
  • pH 5,0 – veštački zasladjivači

U svetu emocija baznu sredinu stvaraju mir, molitva, ljubav, dobrota, a kiselu preteran zamor, bes, strah, stres, ljubomora.

Test intolerancije na hranu možete uraditi u BioKvant Centru.

 

Pročitajte još interesantnih članaka...

bahove esencije
Bahove esencije i njihovo značenje
čakre
Šta su čakre?
Intolerancija na salicilate
Intolerancija na salicilate

Najnoviji postovi

  • kortizol

    Hormon kortizol – Šta kada je povišen?

  • namirnice bez glutena

    Gluten i namirnice bez glutena

  • post kovid sindrom

    Post kovid sindrom: Kako ga se najbrže rešiti

  • Morska voda

    Iskoristite blagodet morske vode

  • Kvantna medicina

    Kvantna medicina

  • Nesanica

    Kako pobediti nesanicu

Kategorije

  • Alergije
  • Biokvant
  • Ishrana
  • Preporučeno
  • Saveti
  • Zdravlje

Adresa: Šumatovačka 52, Beograd

Telefon: +381 11 24 24 329

Mobilni: +381 69 24 24 329

INFORMACIJE

  • Često postavljana pitanja
  • Cenovnik
  • Kontakt

RADNO VREME

Ponedeljak, sreda, četvrtak:
12:00 - 20:00h

Utorak, petak:
08:00 - 16:00h

Subotom, nedeljom i 
praznicima ne radimo

NEWSLETTER

Prijavite se na našu mejling listu i budite u toku sa vestima i promotivnim akcijama koje organizujemo

Sve usluge Biokvant centra su isključivo usmerene na poboljšanje psihofizičke dobrobiti svakog pojedinca i kvaliteta života uopšte.

Ako znate ili pretpostavljate da imate zdravstveni problem, prvenstveno potražite savet lekara.

Copyright © Biokvant 2022. Sva prava zadržana | Powered by Whitecity Soft

VAUČER

VRH