Bazne i kisele namirnice bi trebalo da se u balansirano unose u organizam. Hrana koju svakodnevno konzumiramo utiče na kiselu ili baznu reakciju u našem telu. Posebno je važno održavati ispravan pH u našem telu, tj. ravnotežu kiselog i baznog.
”Kiselo” telo je magnet za bolesti. Posledice kiselog pH organizma su: smanjena sposobnost tela da apsorbuje minerale i ostale hranljive činioce, smanjena proizvodnja energije na ćelijskom nivou, smanjena sposobnost za obnavljanje ćelija, smanjena sposobnost tela za detoksikaciju od teških metala, sklonost ka infekcijama i drugim bolestima.
Ako je neka hrana kisela, to ne znači da takav efekat ostavlja na naše telo. Sledece klasifikacije su za one koji žele da regulišu svoj telesni pH.
Od 0 do 7 je kiselo, od 7 do 14 je bazno, a pH 7 je neutralno.
Bazne i kisele namirnice
Povrće sa baznim efektom
Kupus, brokoli, plavi patlidžan, šargarepa, celer, krastavac, zelena salata, zeleni pasulj, zeleni grašak, beli luk, crni luk,
pečurke, rotkvice, biber, pšenična trava, lubenica, spanać, bundeva, krompir, paradajz, karfiol, paškanat, cvekla…
Voće sa baznim efektom
Limun, jabuka, jagoda, malina, kupina, ribizla, kajsija, kokos, suve smokve, grožđe, grejpfrut, pomorandža, mandarina, banana,
kruška, breskva, suvo grožđe, zeleni limun, tropsko voće, avokado, višnje, ananas…
Namirnice i piće sa baznim efektom
Sokovi od voća i povrća (imati na umu da sok nije isto što i samo voće ili povrće), mineralne vode,
probiotske kulture, melasa, granule lecitina, ljute papričice, cimet, kari, đumbir, senf,
morska so, jabukovo sirće, začinsko bilje.
Minerali sa baznim pH su: kalcijum pH 12, magnezijum pH 9, natrijum pH 14, kalijum pH 14, cezijum pH 14.
“Kiselo” povrće, voće i žitarice
Tikvica, maslina, kukuruz, sočivo (leće), borovnica, brusnica, svo konzervirano i glazirano voće,
šljive i suve šljive (ostavljaju bazni ostatak ali imaju kiseli efekat na telo), svi pasulji osim zelenog, sve vrste pirinča,
ječam, kukuruzni skrob, raž, pšenica, ovas…
“Kisele” namirnice
Belo pšenično brašno i bilo šta spravljeno od istog, hleb, sojino mleko, bademovo mleko, pirinčano mleko, puter, sir, procesirani sir, sladoled,
orasi, kikiriki, puter od istog, “kiseli” životinjski proteini iz slanine, govedine, junetine, svinjetine, ribe (losos, sardine, šaran, tuna, bakalar, štuka),
ćuretina, školjke, jastog, zečetina, srnetina, kobasice, organsko meso,
potom ulja (suncokretovo, kukuruzno, laneno, maslinovo, susamovo, avokado ulje), mast, šećer (bilo koji).
“Kisela” pića i ostalo
Pivo (pH2,5), vino, žestoka pića, kafa (pH4), kakao, raznorazna bezalkoholna gazirana i negazirana pića (koka kola – pH2),
svi lekovi, sintetičke psihodelične droge, pesticidi, herbicidi, duvan…
Posmatrano sa tačke pH vrednosti tabela bi otprilike ovako izgledala (od baznih ka kiselim):
- pH 9,0 – limun, lubenica
- pH 8,5 – dinje, grozđe, peršun, kivi, kruške, ananas, suvo grozđe, sokovi od povrća i voća, sušene smokve, sušene urme, papričice, mango, papaja, maline, mandarine, crni luk
- pH 8,0 – sveze urme i smokve, slatke jabuke, kajsije, banane, šargarepe, celer, beli luk, avokado, grejpfrut, zelena salata, nektarine, breskve, bundeve, spanać, brokoli
- pH 7,5 – kisele jabuke, cvekla, kupus, karfiol, djumbir, krompir, jagode, masline
- pH 7,2-7,3 – bademi, domaci krastavčići, artičoka, trešnja, krastavci, domaći med, pečurke, zrele i sveže masline, rotkvice, seme susama, paradajz, maslinovo ulje, razni začini, kafa u zrnu, kokosovo i laneno ulje
- pH 6,7-6,8 šljive, suve šljive, kokos, kozije mleko (homogenizovano), kravlje homogenizovano i vecina proizvoda od istog, senf, pistaći, razni pasulji, pasterizovan med, semenke bundeve i suncokreta, vanila, alkohol…
- pH 6,5 – sir, kečap, majonez, integralni pirinač, kokice, kukuruzni hleb, kafa, kozije mleko, sojino mleko, sojin sir, kravlje mleko, guščetina, školjke, ćuretina, bademovo i susamovo ulje, pačetina, suncokretovo i grožđano ulje
- pH 6,0 – riba, voćni sokovi sa sećerom, cigarete (od svezeg duvana), kiseli krastavčići, melasa, hleb od ovsa, raža, ječma, pirinča, kazein (protein mleka), rafinisane zitarice (tipa corn flakes), školjke, vino, mast, palmino ulje, zaslađeni jogurt, kikiriki, brusnice, kakao
- pH 5,5 – govedina, gazirana pića, belo bršsno, lekovi, svinjetina, jagnjetina, testa i kolaci od belog brašna, pržena hrana, svi sećeri, pivo, cigarette (fabricke), ćuretina, kvasac, rafinisana so, obična i jodirana, beli pirinač, ulje od pamuka, sirće (sva osim jabukovog)
- pH 5,0 – veštački zasladjivači
U svetu emocija baznu sredinu stvaraju mir, molitva, ljubav, dobrota, a kiselu preteran zamor, bes, strah, stres, ljubomora.
Test intolerancije na hranu možete uraditi u BioKvant Centru.