Verovatno ste već mnogo puta čuli da se 70-80% našeg celokupnog imuniteta nalazi u našim crevima. No, bez obzira na to saznanje i naučne dokaze da je većina bolesti creva posledica nebrige o crevima, tj. nebrige o onome šta unosimo u svoj organizam, veliki deo populacije konzumira ogromne količine nezdrave hrane i pati od gojaznosti i ostalih bolesti.
Naš probavni sistem je mnogo sofisticiraniji nego što ga mi doživljavamo. Zbog toga i nismo svesni koliko štetimo svojim crevima i u kojoj meri narušavamo celokupnu ravnotežu svog organizma kada konzumiramo nezdrave namirnice koje nam se nude na svakom koraku. Te namirnice našem probavnom sistemu, koji je generacijama (do nedavno) bio navikavan na nešto sasvim drugo, predstavljaju pravi šok!
Šokiramo svoj organizam aditivima, rafinisanim šećerom, solima, ogromnim količinama hrane i alkohola. Uz nezdravu hranu tu je i svakodnevni stres. Nervoza, zabrinutost, tuga, netrpeljivost – sve ove emocije snažno utiču na naš probavni sistem. Upravo zato, nije čudno što sve veći broj ljudi pati od bolesti creva, posebno sindroma iritabilnih creva.
Nezdrava ishrana i negativne emocije dovode do zakiseljavanja organizma. Kiselost i slaba opskrbljenost kiseonikom smatraju idealnim okruženjem za razvoj bolesti, naročito kancera. Među proizvodima koji najviše zakiseljuju organizam su šećer, meso i proizvodi životinjskog porekla, gazirana pića, kafa, rafinisana so, rafinisano brašno, margarin, alkohol, duvan, lekovi, sva industrijska hrana obogaćena aditivima (više o kiselo-baznim namirnicama možete pročiteti u našem tekstu ).
Narušen balans u crevima može da uzrokuje i hormonske disbalanse, probleme sa kožom, autoimune bolesti, dijabetes. Takođe, uzrokuje i hroničan umor, anksioznost, depresiju, itd..
Kako sačuvati zdrava creva?
Pre svega pravilnom ishranom. U BioKvant centru možete da uradite test intolerancije koji će pokazati šta Vam od hrane prija, a šta ne.
Smanjenje stresa je takođe od velikog značaja za zdrava creva, zato se BICOM anti-stres programi podrazumevaju kod svakog klijenta.
Na kraju, odgovornost je uvek na Vama – sami birate šta ćete jesti, kako ćete živeti i šta ćete preduzeti da smanjite štetne uticaje iz okoline. Hrana koju konzumiramo može biti naš otrov i naš lek. Potrudite se da što češće, ako ne uvek,bude ovo drugo i čuvajte zdravlje svojih creva. Jer zdrav život počinje sa zdravim crevima!