Verovatno ste već mnogo puta čuli da se 70-80% našeg celokupnog imuniteta nalazi u našim crevima. No, bez obzira na to saznanje i naučne dokaze da je većina bolesti creva posledica nebrige o crevima, tj. nebrige o onome šta unosimo u svoj organizam, veliki deo populacije konzumira ogromne količine nezdrave hrane i pati od gojaznosti i ostalih bolesti.
Naš probavni sistem je mnogo sofisticiraniji nego što ga mi doživljavamo. Zbog toga i nismo svesni koliko štetimo svojim crevima i u kojoj meri narušavamo celokupnu ravnotežu svog organizma kada konzumiramo nezdrave namirnice koje nam se nude na svakom koraku. Te namirnice našem probavnom sistemu, koji je generacijama ( do nedavno) bio navikavan na nešto sasvim drugo, predstavljaju pravi šok!
Šokiramo svoj organizam aditivima, rafinisanim šećerom, solima, ogromnim količinama hrane i alkohola. Uz nezdravu hranu tu je i svakodnevni stres. Nervoza, zabrinutost, tuga, netrpeljivost – sve ove emocije snažno utiču na naš probavni sistem, s toga nije čudno što sve veći broj ljudi pati od bolesti creva, posebno sindroma iritabilnih creva.
Nezdrava ishrana i negativne emocije dovode do zakiseljavanja organizma, a upravo se kiselost i slaba opskrbljenost kiseonikom smatraju idealnim okruženjem za razvoj bolesti, naročito kancera. Među proizvodima koji najviše zakiseljuju organizam su šećer, meso i proizvodi životinjskog porekla, gazirana pića, kafa, rafinisana so, rafinisano brašno, margarin, alkohol, duvan, lekovi, sva industrijska hrana obogaćena aditivima ( više o kiselo-baznim namirnicama možete pročiteti u našem tekstu u blogu „ Kiselo- bazna ravnoteža organizma“).
Narušen balans u crevima može da uzrokuje i hormonske disbalanse, probleme sa kožom, autoimune bolesti, dijabetes, hroničan umor, anksioznost, depresiju, itd..
Kako sačuvati zdrava creva?
Pre svega pravilnom ishranom . U BioKvant centru možete da uradite test intolerancije koji će pokazati šta Vam od hrane prija, a šta ne. Našim BICOM tretmanima možemo da uspostavimo balans u crevnoj flori i oporavimo sluznicu tankog creva, čime postižemo optimalnu apsorpciju hranljivih materija i jačanje imunog sistema. Kao podrška tretmanima mogu da se uzmu probiotici koji pomažu uspostavljanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija. Smanjenje stresa je takođe od velikog značaja za zdrava creva, zato se BICOM anti-stres programi podrazumevaju kod svakog klijenta.
Na kraju, odgovornost je uvek na Vama – sami birate šta ćete jesti, kako ćete živeti i šta ćete preduzeti da smanjite štetne uticaje iz okoline. Hrana koju konzumiramo može biti naš otrov i naš lek. Potrudite se da što češće, ako ne uvek,bude ovo drugo i čuvajte zdravlje svojih creva, jer zdrav život počinje sa zdravim crevima!