Ova lista sadrži 254 emulgovanih aditiva hrane. Oni se smatraju potpuno bezopasnim i tehnološki neophodnim, ali je iskustvo pokazalo da imaju visok potencijal kao okidači alergijskih reakcija.
- ANTIOKSIDANSI
- AROMATICI
- EMULGATORI
- BOJE
- KONZERVANSI
- KISELINE
- ZASLAĐIVAČI
- SEPARATORI
- SREDSTVA ZA ZGUŠNJAVANJE
Antioksidansi
Sprečavaju da kiseonik iz vazduha reaguje sa masnim sastojcima hrane, pa tako usporavaju kvarenje hrane. Stavljaju se u sve jestive masnoće, proizvode od krompira, grickalice, supe, začine, marcipan, nugat i proizvode od kikirikija.
Antioksidansi 1
- E 320 BHA – butilizovan hidroksianizol
- E 321 BHT – butilizovan hidroksitoluen
- E 1102 glukozan oksidaza
Antioksidansi 2
- E 310 propil galat
- E 311 okti galat
- E 312 dodeoil galat
Antioksidansi 3
- E 306 tokoferol – vitamin E
- E 307 alfa tokoferol
- E 307 gama tokoferol
- E 309 delta tokoferol
Antioksidansi 4
- E 300 L – askorbinska kiselina vit. C
- E 301 Na L – askorbat
- E 302 Ca L – askorbat
- E 304 6 – palmitoleik vit. C
Aromatici
Aditivi koji Pojačavaju ukus namirnica. Teraju ljude da više jedu. Koriste se u sušenim, zaleđenim ili termički obrađenim proizvodima. Najpoznatiji je glutamat iz biozačina (Vegeta, Začin C …) koji izaziva glavobolje, tj. „sindrom kineskog restorana“ zbog velikih količina glutamate u tim jelima.
Aromatici 1
- E 621 mono Na L – glutamate
- E 622 mono K L – glutamate
- E 623 Ca di L – glutamate
- E 624 mono amoniju L – glutamate
- E 625 Mg di L – glutamat
Aromatici 2
- E 620 L – glutaminska kiselina
- E 626 – gvanilična kiselina
- E 627 di Na – gvanilat
- E 628 di K – gvanilat
Aromatici 3
- E 630 – inozinska kiselina
- E 631 di Na – inozinat
- E 632 di K – inozinat
- E 633 di Ca – inozinat
Aromatici 4
- E 634 Ca 5 – ribonukleotid
- E 635 di Na 5 – ribonukleotid
- E 636 – maltol
- E 637 – etil maltol
Emulgatori
Povezuju masne i vodene sastojke u emulziju. Ovi aditivi se koriste u hlebovima, pecivu, kolačima, testeninama, grickalicama, supama, sosovima, desertima i margarinu.
Emulgatori 1
- E 322 lecitin
- E 422 amonijum fosfatid glicerol sirćetna kiselina
- E 470 Na-K-Ca soli masnih kiselina
(magnezijum stornat)
Emulgatori 2
- E 471 mono di – gliceridi jestivih masnih kiselina
- E 472 a – sirćetni estri glicerol sirć. kis.
- E 472 b – estri mlečne kiseline
- E 472 c – limunski estri glicerola
- E 472 d – tartarični estri glicerola
- E 472 e – diacetil tartarični estri glicerola
- E 472 f – sirćetni estri glicerola
Emulgatori 3
- E 473 ester šećera
- E 474 gliceridi šećera
- E 475 poliglicerolski estri masnih kiselina
Emulgatori 4
- E 491 sorbitan monostearat
- E 492 sorbiton-stearat
- E 493 sorbiton-monolaurat
- E 494 sorbiton-monolent
- E 495 sorbiton-monopalmit
Boje
Boje su aditivi koji služe da namirnice lepše izgledaju i otvaraju apetit. Koriste se u slatkišima, proizvodima od ribe, džemovima sa zaslađivačem, margarinu, sirevima i u kandiranom voću.
Žuta boja
- E 100 kurkumin (turmerlk)
- E 102 tartrazin
- E 104 kinolin žuta
- E 160a karoten
- E 161a flavoksantin
- E 161b lutein
- E 161c kriptoksantin
- E 161e violaksantin
Crvena boja
- E 110 žuta boja zalaska sunca
- E 120 kohinealana (karmini)
- E 122 azorubin
- E 122 azorubin
- E 123 amarant
- E 124 ponceau (ponso)
- E 127 eritrozin
- E 129a luro crvena
- E 161f rodoksuntin
- E 162 betanin
- E 180 rubin pigment BK
Plava boja
- E 131 patent plava
- E 132 indigonit 1
Zelena boja
- E 140 hlorofil a+b
- E 141 jedinjenja hlorofil-bakar
- E 142 sjajna, kisela zelena
Braon boja
- E 150 karamel
Crna boja
- E 151 sjajna, crna BN
- E 153 ugljeno crna
- E 579 gvožđe-glukonat
- E 585 gvožđe-laktat
Narandžasta boja
- E 160d likopen
- E 173 aluminijum 1
- E 160e apo 8 kurotinal
- E 160f apo 8 karoten kiseli etil ester
- E 161d rubiksantin
- E 161g kantaksantin
Zlatna-srebrna boja
- E 174 srebro
- E 175 zlato
Bela boja
- E 170 Ca karbonat
- E 171 titanijum dioksid
Mešavina boja
- E 101 laktoflavin
- E 101a riboflavin 5 fosfat
- E 154 braon FK
- E 155 braon HTK
- E 160 o kapsantin, kapsorubin
- E 172 oksid gvožđa
Konzervansi
Produžavaju trajanje namirnica tako što sprečavaju razvoj bakterija. Ovi aditivi su dozvoljeni u proizvodima od ribe, hlebu, kolačima, testeninama, sosovima, masnoćama, čipsu i mesnim prerađevinama.
Konzervansi 1
- E 160b borat
- E 200 sorbinska kiselina
- E 201 Na sorbat
- E 202 K sorbat
- E 203 Ca sorbat
Konzervansi 2
- E 210 benzoična kiselina
- E 211 Na benzoat
- E 212 K benzoat
- E 213 Ca benzoat
Konzervansi 3
- E 214 etil estar PHB
- E 215 etil estar PHB Na so
- E 216 propil estar PHB
- E 217 propil estar PHB Na so
- E 218 metil estar PHB
- E 219 metil estar PHB Na so
Konzervansi 4
- E 220 sumpor dioksid
- E 221 Na sulfat
- E 222 Na hidrogen-sulfit
- E 223 Na disulfit
- E 224 K disulfit
Konzervansi 5
- E 226 Ca disulfit
- E 227 Ca hidrogen-sulfit
- E 228 K hidrogen-sulfit
- E 230 bifenil
- E 231 ortofenil fenol
Konzervansi 6
- E 232 Na ortofenil-fenolat
- E 233 tiabendazol
- E 234 nizin
- E 235 natamicin
Konzervansi 7
- E 236 mravlja kiselina
- E 237 Na formitat
- E 238 Ca formitat
- E 239 heksametil entetramin
Konzervansi 8
- E 242 dimetil dikarbonat
- E 249 K nitrit
- E 250 Na nitrit
- E 251 Na nitrat
- E 252 K nitrat
Konzervansi 9
- E 280 propjonična kiselina
- E 281 Na propjonat
- E 282 Ca propjonat
- E 283 K propjonat
Konzervansi 10
- E 290 ugljen dioksid
- E 629 Ca gvanilat
- E 925 hlor
- E 926 hlor dioksid
- E 1105 lizozin
Kiseline
Ovi aditivi kontrolišu kiseo ukus namirnica. Dozvoljene su u svim vrstama namirnica.
Kiseline 1
- E 260 sirćetna kiselina
- E 261 K acetat
- E 262 Na diacetat
- E 263 Ca acetat
Kiseline 2
- E 270 mlečna kiselina
- E 296 malična kiselina
- E 297 furamična kiselina
- E 325 Na laktat
- E 326 K laktat
- E 327 Ca laktat
Kiseline 3
- E 330 limunska kiselina
- E 331 Na citrat
- E 332 K citrat
- E 333 Ca citrat
- E 334 tartarična kiselina
Kiseline 4
- E 335 Na tartrat
- E 336 K tartrat
- E 337 Na-K tartrat
- E 338 ortofosforna kiselina (coca-cola)
Kiseline 5
- E 339 Na ortofosfat
- E 340 K ortofosfat
- E 341 Ca ortofosfat
- E 343 Mg ortofosfat
- E 350 Na malat
- E 351 K malat
- E 352 Ca malat
Kiseline 6
- E 353 metataratična kiselina
- E 354 Ca tartrat
- E 450a Na-K difosfat
- E 450b Na-K trifosfat
- E 450c Na-K polifosfat
Kiseline 7
- E 526 Ca hidroksid
- E 527 amonijum-hidroksid
- E 529 ca oksid
- E 540 Ca difosfat
- E 543 Na-K polifosfat
Kiseline 8
- E 500 Na karbonat
- E 501 K karbonat
- E 503 amonijum-karbonat
- E 504 Mg karbonat
Kiseline 9
- E 507 hidrohlorna kiselina
- E 508 K hlorid
- E 509 Ca hlorid
- E 510 amonijum hlorid
Kiseline 10
- E 513 sumporna kiselina
- E 514 Na sulfat
- E 516 Ca sulfat
- E 524 Na hidroksid
- E 525 K hidroksid
Kiseline 11
- E 574 glukonska kiselina
- E 575 glukonski-delta-lakton
- E 576 Na glukonat
- E 577 K glukonat
- E 578 Ca glukonat
Kiseline 12
- E 920 L cistein
- E 921 cistin
Zaslađivači
Služe kao zamena za šećer, ali povećavaju apetit za slatkišima. Ako se previše uzimaju, ovi aditivi mogu da izazovu proliv.
Zaslađivači 1
- E 420 sorbitol
- E 421 manitol
- E 950 acesulfam K
- E 951 aspartam
Zaslađivači 2
- E 952 ciklamat
- E 953 izomalt
- E 954 saharin
- E 957 taumatin
Zaslađivači 3
- E 959 neohesperidin
- E 965 maltit
- E 966 laktit
- E 967 ksilit
Separatori
Ovi aditivi su supstance koje služe da se čestice soli i bibera ne slepljuju, da se bolje sipa. Predstavljaju okidače alergijskih reakcija sluznice.
Separatori 1
- E 530 Mg oksid
- E 535 Na heksacijanoferat
- E 536 K heksacijanoferat
Separatori 2
- E 901 pčelinji vosak
- E 902 vosak sveće
- E 903 karnauba vosak
- E 904 shellac (ljuštura školjke)
- E 910 ester voska
Sredstva za zgrušnjavanje
Ovi aditivi služe za želiranje i vlaženje namirnica. Povezuju sastojke u tečnim namirnicama, kao što su kremovi, pudinzi, supe i mlečni proizvodi.
Zgušnjivači 1
- E 400 alginična kiselina
- E 401 Na alginat
- E 402 K alginat
Zgušnjivači 2
- E 403 amonijum alginat
- E 404 Ca alginat
- E 405 propilen glikol alginat
Zgušnjivači 3
- E 406 agar
- E 407 karaginan
- E 410 locust besn gum
Zgušnjivači 4
- E 412 guar guma
- E 413 fragakant
- E 414 akacija-bagrem
- E 415 ksantin guma
Zgušnjivači 5
- E 440a pektin
- E 440b amidizovani pektin
Zgušnjivači 6
- E 460 celuloza
- E 461 metil celuloza
- E 463 hidroksipropil celuloza
- E 464 hidroksipropil metil celuloza
- E 465 metil etil celuloza
- E 466 Na karboksimetil
Zgušnjivači 7
- E 1401 skrob tretiran kiselinom
- E 1403 izbeljeni skrob
- E 1404 oksidovani skrob
Zgušnjivači 8
- E 1410 mono skrob fosfat
- E 1411 diskrob fosfat/NMP
- E 1412 diskrob fosfat/POC
Zgušnjivači 9
- E 1413 fosforizovani diskrob fosfat
- E 1414 acetilizovani diskrob fosfat
- E 1420 acetat skroba
Zgušnjivači 10
- E 1422 acetilizovan diskrob adipat
- E 1440 hidroksipropil skrob
- E 1442 hidroksil diskrob fosfat
- E 1450 Na-oktantil sukcinat
E 605 poznat kao otrov za pacove, a ipak prepoznat kao dozvoljeni aditiv hrane.