biokvantcentar@gmail.com Lokacija
  • History
  • Carreers
  • News
  • Privacy Policy

Biokvant

  • POČETNA
  • USLUGE
    • Naše usluge
      • Test intolerancije na hranu
      • Čišćenje organizma – detox
      • Anti-Stres
    • Category 2
      • Negativne emocije i strahovi
      • Odvikavanje od pušenja
      • Mršavljenje
    • Category 3
      • Jačanje imuniteta
      • Bahove kapi
    • Category 4
  • BICOM
    • BICOM aparat
    • BICOM čip
  • O NAMA
  • CENOVNIK
  • ČESTO POSTAVLJANA PITANJA
  • BLOG
  • KONTAKT
+381 69 2424 329
  • Početna
  • Blog
  • Ishrana
  • Intolerancija na histamin
 

BLOG

Histamin
5
Biokvant
Petak, 5. Oktobar 2018. / Objavljeno u Ishrana, Saveti, Zdravlje

Intolerancija na histamin

Nije retko da nam dođu klijenti koji imaju povremene alergijske reakcije , iako su im rezultati alergo testova negativni. Pate i od niza tegoba za koje nisu uspeli da otkriju uzrok. Većini od njih, test intolerancije koji su uradili u našem centru je pokazao da su intolerantni na histamin, što može biti uzročnik pojave tih simptoma i alergijske reakcije.

Šta je histamin?

Histamin je vrlo važna biohemijska supstanca, koja je neophodna za efikasno funkcionisanje mnogih sistema organizma.To je neurotransmiter (hemikalija koja prenosi poruke između ćelija nervnog sistema) i uključena je u regulaciju želudačne kiseline, propustljivosti krvnih sudova,, kontrakcije mišića i funkcije mozga. Histamin se nalazi u različitim koncentracijama u tkivima  sisara. Kod ljudi, najveće koncentracije histamina se nalaze u koži,plućima i stomaku, manje količine u mozgu i srcu. Histamin je ključni posrednik u simptomima alergijske reakcije. Pošto je alergija u svojoj suštini zapaljenska reakcija, histamin je ključni medijator koji se oslobađa u kontaktu sa alergenom.

Kada je mnogo histamina?

Nivo histamina od 0,3-1,0 nanograma po mililitru u plazmi se smatra normalnim. Svako ima nivo histamina koji toleriše bez simptoma. Prekoračenje tog nivoa ( takozvanog “praga tolerancije”) može dovesti do simptoma. Čak i zdrave osobe mogu da imaju jaku glavobolju, urtikariju ili povraćanje kao rezultat konzumiranja velike količine histamina u obroku, ali ako se konzumiraju  male količne histamina, semo retki, osetljivi ljudi imaće neželjene reakcije.

Simptomi viška histamina:

  • Svrab (posebno kože, očiju, nosa, ušiju)
  • Urtikarija
  • Tahikardija
  • Simptomi nalik paničnom napadu
  • Bol u grudima
  • Zapušen nos ili curenje iz nosa
  • Konjuktivitis
  • Glavobolje koje se razlikuju od migrene
  • Umor, nervoza, razdražljivost
  • Loša probava, gorušica, refluks

Ne moraju svi ovi simptomi da se jave kod svakog pojedinca, ali neki od ovih simptoma se javljaju gotovo kod svih sa intolerancijom histamina.

Histamin i ekcem

Pored gore navedenih simptoma, višak histamina može da pogorša ekcem. Ekcem je zapaljensko stanje kože, ponekada se naziva atopijski (alergiski) dermatitis. Osobama koji imaju ekcem i nizak prag tolerancije na histamin, konzumacija hrane sa puno histamina, može da dovede do pogoršanja ekcema.

Histamin i hormoni

Žene koje ne tolerišu histamin imaju mnoge gore navedene simptome, posebno glavobolje i menstrualne bolove, tokom određenih faza njihovog menstrualnog ciklusa. Nivo histamina ima tendenciju da fluktuira sa nivoom hormona, posebno estrogena, u periodu ovolacije i neposredno pred ciklus.

Histamin i lekovi

Neki lekovi oslobađaju histamin, drugi mogu da smanje efikasnost enzima koji ga razgrađuju. poput aspirina, nesteroidnih antiinflamatornih lekovi,neki diuretici, antibiotici i antidepresivi.Kao rezultat toga, nivo histamina raste i mogu se javiti određeni simptomi čak i kod osoba koje nikada u prošlosti nisu pokazivali netoleranciju na histamin.

Ako imate intoleranciju na histamin, izbegavajte ili konzumirajte samo male količine:

  • Meso  i mesne prerađevine (parizer,šunkarice,pršuta,salame,kobasice,..)
  • Riba i morski plodovi ( posebno dimnjena, zamrznuta i konzervirana, sveža riba može)
  • Mleko i mlečni proizvodi ( naročito tvrdi, buđavi i sirevi za mazanje)
  • Jaja
  • Voće (citrusi,višnja,grožđe,jagode,kajsije,ribizle,maline,suvo grožđe)
  • Povrće(paradajz,spanać,patlidžan, masline u sirćetu,crveni pasulj,svo ukiseljeno povrće)
  • Orašasto ( orasi, lešnik,kikiriki i dr.)
  • Alkoholna pića
  • Aditivi hrane ( posebno veštačke boje i konzervansi)
  • Začini (cimet,karanfilić,sirće,čili,anis,kari,muskatni oraščić…)
  • Ostalo (soja sos,miso,zeleni i crni čaj,čokolada,kakao,šećer)

Pročitajte još interesantnih članaka...

Prehlada
Alergija ili prehlada
Voda
Voda – ključ za optimalno zdravlje!
Intolerancija na silicilate

Ostavite komentar Cancel reply

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

Najnoviji postovi

  • Morska voda

    Iskoristite blagodet morske vode

    Kada za svoj godišnji odmor izaberete odlazak n...
  • Kvantna medicina

    Kvantna medicina

    Svest ljudi o zdravlju znatno se povećala posle...
  • Nesanica

    Kako pobediti nesanicu

    Veliki broj klijenata nam dolazi žaleći se na n...
  • Lek za alergiju

    Lek za alergiju – BICOM biorezonantna terapija

    Da li ste primetili u svom okuženju, da sve već...
  • Bolesti creva

    Zdrava creva za zdrav život

    Verovatno ste već mnogo puta čuli da se 70-80% ...

Kategorije

  • Alergije
  • Biokvant
  • Ishrana
  • Preporučeno
  • Saveti
  • Zdravlje

Adresa: Šumatovačka 52, Beograd

Telefon: +381 11 24 24 329

Mobilni: +381 69 24 24 329

INFORMACIJE

  • Često postavljana pitanja
  • Cenovnik
  • Kontakt

RADNO VREME

Ponedeljak, sreda, četvrtak:
12:00 - 20:00h

Utorak, petak:
08:00 - 16:00h

Subotom, nedeljom i 
praznicima ne radimo

NEWSLETTER

Prijavite se na našu mejling listu i budite u toku sa vestima i promotivnim akcijama koje organizujemo

Copyright © Biokvant 2018, Sva prava zadržana | Powered by Whitecity Soft

VAUČER

VRH