Nije retko da nam dođu klijenti koji imaju povremene alergijske reakcije , iako su im rezultati alergo testova negativni. Pate i od niza tegoba za koje nisu uspeli da otkriju uzrok. Većini od njih, test intolerancije koji su uradili u našem centru je pokazao da su intolerantni na histamin, što može biti uzročnik pojave tih simptoma i alergijske reakcije.
Šta je histamin?
Histamin je vrlo važna biohemijska supstanca, koja je neophodna za efikasno funkcionisanje mnogih sistema organizma.To je neurotransmiter (hemikalija koja prenosi poruke između ćelija nervnog sistema) i uključena je u regulaciju želudačne kiseline, propustljivosti krvnih sudova,, kontrakcije mišića i funkcije mozga. Histamin se nalazi u različitim koncentracijama u tkivima sisara. Kod ljudi, najveće koncentracije histamina se nalaze u koži,plućima i stomaku, manje količine u mozgu i srcu. Histamin je ključni posrednik u simptomima alergijske reakcije. Pošto je alergija u svojoj suštini zapaljenska reakcija, histamin je ključni medijator koji se oslobađa u kontaktu sa alergenom.
Kada je mnogo histamina?
Nivo histamina od 0,3-1,0 nanograma po mililitru u plazmi se smatra normalnim. Svako ima nivo histamina koji toleriše bez simptoma. Prekoračenje tog nivoa ( takozvanog “praga tolerancije”) može dovesti do simptoma. Čak i zdrave osobe mogu da imaju jaku glavobolju, urtikariju ili povraćanje kao rezultat konzumiranja velike količine histamina u obroku, ali ako se konzumiraju male količne histamina, semo retki, osetljivi ljudi imaće neželjene reakcije.
Simptomi viška histamina:
- Svrab (posebno kože, očiju, nosa, ušiju)
- Urtikarija
- Tahikardija
- Simptomi nalik paničnom napadu
- Bol u grudima
- Zapušen nos ili curenje iz nosa
- Konjuktivitis
- Glavobolje koje se razlikuju od migrene
- Umor, nervoza, razdražljivost
- Loša probava, gorušica, refluks
Ne moraju svi ovi simptomi da se jave kod svakog pojedinca, ali neki od ovih simptoma se javljaju gotovo kod svih sa intolerancijom histamina.
Histamin i ekcem
Pored gore navedenih simptoma, višak histamina može da pogorša ekcem. Ekcem je zapaljensko stanje kože, ponekada se naziva atopijski (alergiski) dermatitis. Osobama koji imaju ekcem i nizak prag tolerancije na histamin, konzumacija hrane sa puno histamina, može da dovede do pogoršanja ekcema.
Histamin i hormoni
Žene koje ne tolerišu histamin imaju mnoge gore navedene simptome, posebno glavobolje i menstrualne bolove, tokom određenih faza njihovog menstrualnog ciklusa. Nivo histamina ima tendenciju da fluktuira sa nivoom hormona, posebno estrogena, u periodu ovolacije i neposredno pred ciklus.
Histamin i lekovi
Neki lekovi oslobađaju histamin, drugi mogu da smanje efikasnost enzima koji ga razgrađuju. poput aspirina, nesteroidnih antiinflamatornih lekovi,neki diuretici, antibiotici i antidepresivi.Kao rezultat toga, nivo histamina raste i mogu se javiti određeni simptomi čak i kod osoba koje nikada u prošlosti nisu pokazivali netoleranciju na histamin.
Ako imate intoleranciju na histamin, izbegavajte ili konzumirajte samo male količine:
- Meso i mesne prerađevine (parizer,šunkarice,pršuta,salame,kobasice,..)
- Riba i morski plodovi ( posebno dimnjena, zamrznuta i konzervirana, sveža riba može)
- Mleko i mlečni proizvodi ( naročito tvrdi, buđavi i sirevi za mazanje)
- Jaja
- Voće (citrusi,višnja,grožđe,jagode,kajsije,ribizle,maline,suvo grožđe)
- Povrće(paradajz,spanać,patlidžan, masline u sirćetu,crveni pasulj,svo ukiseljeno povrće)
- Orašasto ( orasi, lešnik,kikiriki i dr.)
- Alkoholna pića
- Aditivi hrane ( posebno veštačke boje i konzervansi)
- Začini (cimet,karanfilić,sirće,čili,anis,kari,muskatni oraščić…)
- Ostalo (soja sos,miso,zeleni i crni čaj,čokolada,kakao,šećer)