Šta je histamin?
Histamin je vrlo važna biohemijska supstanca, koja je neophodna za efikasno funkcionisanje mnogih sistema organizma. To je neurotransmiter (hemikalija koja prenosi poruke između ćelija nervnog sistema) i uključena je u regulaciju želudačne kiseline, propustljivosti krvnih sudova, kontrakcije mišića i funkcije mozga.
Histamin se nalazi u različitim koncentracijama u tkivima sisara. Kod ljudi, najveće koncentracije histamina se nalaze u koži, plućima i stomaku, manje količine u mozgu i srcu. Histamin je ključni posrednik u simptomima alergijske reakcije. Pošto je alergija u svojoj suštini zapaljenska reakcija, histamin je ključni medijator koji se oslobađa u kontaktu sa alergenom.
Kada je mnogo histamina?
Nivo histamina od 0,3-1,0 nanograma po mililitru u plazmi se smatra normalnim. Svako ima nivo histamina koji toleriše bez simptoma. Prekoračenje tog nivoa (takozvanog “praga tolerancije”) može dovesti do simptoma. Čak i zdrave osobe mogu da imaju jaku glavobolju, urtikariju ili povraćanje kao rezultat konzumiranja velike količine histamina u obroku, ali ako se konzumiraju male količne histamina, semo retki, osetljivi ljudi imaće neželjene reakcije.
Simptomi viška histamina:
- Svrab (posebno kože, očiju, nosa, ušiju)
- Urtikarija
- Tahikardija
- Simptomi nalik paničnom napadu
- Bol u grudima
- Zapušen nos ili curenje iz nosa
- Konjuktivitis
- Glavobolje koje se razlikuju od migrene
- Umor, nervoza, razdražljivost
- Loša probava, gorušica, refluks
Ne moraju svi ovi simptomi da se jave kod svakog pojedinca, ali neki od ovih simptoma se javljaju gotovo kod svih sa intolerancijom histamina.
Histamin i ekcem
Pored gore navedenih simptoma, višak histamina može da pogorša ekcem. Ekcem je zapaljensko stanje kože, ponekada se naziva atopijski (alergiski) dermatitis. Osobama koji imaju ekcem i nizak prag tolerancije na histamin, konzumacija hrane sa puno histamina, može da dovede do pogoršanja ekcema.
Histamin i hormoni
Žene koje ne tolerišu histamin imaju mnoge gore navedene simptome, posebno glavobolje i menstrualne bolove, tokom određenih faza njihovog menstrualnog ciklusa. Nivo histamina ima tendenciju da fluktuira sa nivoom hormona, posebno estrogena, u periodu ovolacije i neposredno pred ciklus.
Histamin i lekovi
Neki lekovi oslobađaju histamin, drugi mogu da smanje efikasnost enzima koji ga razgrađuju. poput aspirina, nesteroidnih antiinflamatornih lekovi, neki diuretici, antibiotici i antidepresivi. Kao rezultat toga, nivo histamina raste i mogu se javiti određeni simptomi čak i kod osoba koje nikada u prošlosti nisu pokazivali netoleranciju na histamin.
Ako imate intoleranciju na histamin
Izbegavajte ove namirnice ili ih konzumirajte samo u maloj količini:
- Meso i mesne prerađevine (parizer, šunkarice, pršuta, salame, kobasice..)
- Riba i morski plodovi (posebno dimnjena, zamrznuta i konzervirana, sveža riba može)
- Mleko i mlečni proizvodi (naročito tvrdi, buđavi i sirevi za mazanje)
- Jaja
- Voće (citrusi, višnja, grožđe, jagode, kajsije, ribizle, maline, suvo grožđe)
- Povrće (paradajz, spanać, patlidžan, masline u sirćetu, crveni pasulj, svo ukiseljeno povrće)
- Orašasto (orasi, lešnik, kikiriki i dr.)
- Alkoholna pića
- Aditivi hrane (posebno veštačke boje i konzervansi)
- Začini (cimet, karanfilić, sirće, čili, anis, kari, muskatni oraščić…)
- Ostalo (soja sos, miso, zeleni i crni čaj, čokolada, kakao, šećer)