Menu 

Intolerancija
na hranu

 

Intolerancija na hranu

intolerancija na hranuIntolerancija na hranu je pojava neželjenih reakcija organizma na neku vrstu hrane ili njen sastojak. Javlja  se svaki put kada se ta hrana jede, a naročito ako se konzumiraju veće količine. Intolerancija nije isto što i alergija na hranu, jer se kod intolerancije ne aktivira imunski sistem, niti ima iste mehanizme kao trovanje hranom.

Hrana koja se najčešće vezuje za intoleranciju su mlečni proizvodi, žitarice koje sadrže gluten i namirnice koje izazivaju nagomilavanje crevnih gasova.

Ponekad je teško utvrditi da li pacijent ima intoleranciju ili alergiju, jer se simptomi i znaci često poklapaju. Kada je u pitanju alergija, čak i male količine mogu dovesti do simptoma, kao što je npr. slučaj sa kikirikijem. Kod intolerancije na hranu, manje količine obično neće imati nikakvog efekta. Simptomima intolerancije na hranu je uglavnom potrebno više vremena da se pojave, nekada nekoliko sati ili dana, u poređenju s alergijom na hranu gde može doći do trenutne i burne reakcije. Neki ljudi mogu imati intoleranciju na više grupa namirnica.

Najčešći simptomi intolerancije na hranu su:

  • Nadimanje, bol u stomaku, mučnina, zatvor, proliv, problem sa varenjem
  • Migrena, glavobolja, nervoza, tinitus
  • Suv kašalj, curenje iz nosa
  • Ekcem, osip, crvenilo i drugi problemi sa kožom
  • Gojaznost, zadržavanje tečnosti, otoci
  • Problemi sa zglobovima
  • Osećaj hroničnog umora

Koji su uzroci intolerancije na hranu?

Odsustvo enzima - Enzimi su potrebni da u potpunosti svare hranu. Ako neki enzim nedostaje ili ga nema dovoljno, pravilno varenje može biti poremećeno. Ljudi koji ne tolerišu laktozu nemaju dovoljno laktaze, enzima koji razara mlečni šećer (laktozu) na manje molekule koje organizam može da razgradi dalje i apsorbuje kroz creva u krvotok. Ako laktoza ostane u probavnom traktu, može da izazove bolove u stomaku, spazam, nadimanje, proliv, gasove.

Hemijski uzroci intolerancije na hranu - Određene supstance u hrani i pićima mogu da izazovu ne toleranciju, kao što su amini u nekim sirevima, kofein u kafi, čaju i čokoladi. Neki ljudi su osetljiviji na njih od drugih.

Trovanje hranom (toksini) - Neke namirnice  sadrže supstance koje mogu da imaju toksičan efekat na naš organizam, izazivajući proliv, mučninu i povraćanje, pa i ozbiljnije tegobe. Primer je aflatoksin.

Histamin u nekim namirnicama - Neke namirnice sadrže veliku količinu histamina. Veliki broj ljudi je posebno osetljiv na ovaj “prirodni” histamin i dobijaju osip, svrab, urtikariju, povraćanje, mučninu itd.

Salicilati u hrani - Salicilati su derivati koji se stvaraju prirodno u biljkama, kao odbrambeni mehanizam od štetnih bakterija, gljivica, insekata i nekih bolesti. Nalaze se u mnogim namirnicama. Mnogo ljudi  ne mogu da konzumiraju hranu koja sadrži salicilate bez ikakvih neželjenih efekata. Simptomi se javljaju posle pojačane konzumacije namirnica koje je sadrže (ima kumulativni efekat).

Aditivi - Netolerancija na aditive hrane je rastući problem u poslednjih trideset godina, jer sve više i više namirnica sadrži aditive. Aditivi se koriste za poboljšanje ukusa, čine da namirnice izgledaju privlačnije, produžavaju rok trajanja. Najpoznatiji izazivači neželjenih reakcija od aditiva su nitrati (izazivaju svrab i osip), glutamati (pojačavaju ukus, izazivaju glavobolju), sulfati (pojačivači ukusa, ima ih u vinu), veštačke boje (posebno crvena i žuta).

Kako otkriti šta ne tolerišemo od hrane?

U našoj ordinaciji BICOM aparatom, možete uraditi test intolerancije na hranu, aditive hrane, histamin i salicilate. Nisu potrebne nikakve prethodne pripreme. Možete nam poslati uzorak krvi ili lično doći na testiranje. Rezultate testiranja dobijate odmah. Ukoliko sumnjate da Vam smeta neka namirnica koja nije obuhvaćena našim testom, ili suplementi koje koristite, možete doneti njihov uzorak da Vas istestiramo.

Šta nakon testiranja?

Nakon dobijanja rezultata, poželjno je da namirnice koje ne tolerišite izbacite iz ishrane 3-6 meseci. To je optimalno vreme da se organizam “očisti” i izgubi netolerancija. Ukoliko želite, možete da dolazite na BICOM biorezonantnu terapiju, kojom “poništavamo” intoleranciju i skraćujemo period apstinencije na 2 meseca.

Izbacivanjem iz ishrane namirnice koje ne tolerišemo osećamo psiho-fizički boljitak. Jačamo svoj imunski sistem, zdravstvene tegobe uzrokovane intolerancijom nestaju, gubimo višak kilograma i osećamo upliv pozitivne energije.