Menu 
 

Zašto ne jesti svinjsko meso

Pacijenti koji se leče u našoj ordinaciji BIOKVANT znaju da je, bez obzira na pokazanu toleranciju testom intolerancije na hranu, tokom terapijskih seansi zabranjeno konzumiranje svinjskog mesa, šećera I pšenice. Ovoga puta navešćemo neke od razloga zbog čega je preporučljivo izbacivanjeu svinjskog mesa iz svakodnevne ishrane.

Koja je razlika između svinjskog I drugih vrsta mesa?

Svinjsko meso sadrži dosta masnoća, čak I ono ‘’posno’’ kao I meso mangulice. Pokušajte da ispržite u tiganju svinjsko meso. Primetićete da I ono ‘’mršavo’’ odmah pušta masnoću I peče se u ‘’sopstevnom soku’’tj. masti.

Masti I holesterol se uvek javljaju zajedno. Svinjsko meso ne sadrži samo visok procenat masti već I holesterola. Sve to dovodi brzo do promena na našim krvnim sudovima I pojave ateroskleroze. Svinjsko meso sadrži tri faktora rizika za ovu bolest:

  • masti
  • holestreol
  • proteine životinjskog porekla.

Proces ateroskleroze može da traje godinama I decenijama a da se još ne pojave simptomi bolesti obolevanja krvnih sudova mozga I srca (bolovi u grudima, vrtoglavice, glavobolje,zaboravljanje ili infarkt mozga i srca).

Svinjsko meso direktno negativno utiče I na vezivna tkiva našeg organizma. Zadatak vezivnog tkiva je da povezuje organizam u celini. Svinjsko meso sadrži velike količine sumpora koji se nakon konzumiranja vezuje za naša vezivna tkiva . Tako dolazi do pojave otoka (kao sunđer upijamo vodu).

Vezivno tkivo, jedući svinjetinu, postaje takoreći sluzavo, meko I slabo otporno. Dolazi I do promena u zglobovima I hrskavicama koje degenerišu. Zato se javljaju tegobe I bolesti poznate kao što su arthritis, reuma, artroza, promene na disku kičmenog stuba I druge.

Svinjetina je bogata hormonima rasta I samim tim njeno konzumiranje može dovosti do ubrzanja deobe različitih ćelija našeg organizma koje su u procesu rasta. To znači da mogu da učestvuju I u razvoju raka tako što promovišu rast ćelija raka.

Histamin igra važnu ulogu u alergijskim reakcijama ( polenske groznice, kožni osipi, ekcem I druge).Svinjsko meso sadrži visoke koncentracije histamina koje naše telo preuzima. Tako se pospešuju sve alergijske reakcije, ali I različite vrste upala – karbunkuli, furunkuli, upale creva, upale vena, žučnih puteva, apscesi, celilutis I druge.

Histamin je I dodatni faktor u stresnim opterećenjima, jer se kod stresnih situacija oslobađa histamin. Konzumiranjem svinjetine povećava se količina histamina u našem telu I organizam se teže bori sa posledicama stresa. Osoba je tada podložnija srčanim napadima, nastanku čira u želucu ili srčanim aritmijama.

Podsetićemo Vas:

Svinja je veoma bolesna životinja koja ne dočeka svoju biološku starost. Ako ne daje najbolje vreme za klanje, razvoj raka ili srčanog udara usled ateroskleroze je neizbežan. Vekovima je poznato da je telo svinje anatomski veoma slično ljudskom organizmu. Takođe je važno da je sastav protein, kao I sastav organa svinja I ljudi veoma sličan. Ova sličnost između svinja I ljudi dovodi do olakšane razmene biohemijskih supstanci sadržanih u mesu. Veliki molekuli I peptidi putuju tamo gde pripadaju: srca ka srcu, jetre ka jetri, creva ka crevima itd.

Zato:

Izbegavajte konzumiranje svinjskog mesa, pa čak i malu količinu! Nakon prestanka konzumiranja svinjskog mesa pozitivni efekti, za Vaš organizam, vidljivi su nakon nekoliko nedelja. Nažalost, ako ste decenijama ranije konzumirali svinjsko meso, efekti će se javiti znatno kasnije, nakon nekoliko meseci ili godina. U svakom slučaju, na Vama je odluka da se hranite zdravo i predupredite neke bolesti.

Šta možete očekivati nakon prestanka konzumiranja svinjskog mesa:

Ako "živite" nekoliko nedelja bez svinjskog mesa Vaše tegobe kao što su svrab ili osip po koži, bubuljice po koži, ekcem, iritacija očiju, nadutost u stomaku i loše varenja, reumatska oboljenja, umor ili nesanica će se smanjiti ili će nestati. Ukoliko pojedete i manju količinu svinjskog mesa tagobe će se vratiti. Reakcija Vašeg tela reći će Vam kada ste na pravom putu zdravog stila života!

Podeli: