Menu 
 

Kiselo - bazna ravnoteža organizma

kiseli bazni rastvorSvaka tečnost i svaki rastvor mogu biti kiseli ili bazni. Tu se podrazumevaju, doslovce, sve tečnosti, od telesnih tečnosti, preko pića (pivo, kafa), do morske vode. Kiselost ili baznost se posmatraju ili izražavaju preko pH - potencijala vodonika (potential of Hydrogen). Vrednosti pH izražavaju se od 0 do 14, pri cemu je 0 najkiselije, a 14 najbaznije. Želudačna kiselina ima pH 1, vino 3,5, obična voda je neutralan pH- 7, venska krv je 7,35, aretrijska 7,40, prasak za pecivo ima pH oko 12. Idealna vrednost pH za ljudsko telo je blago bazna, u granicama od 7,35-7,45.

Održavanje ravnoteže kiselosti i baznosti u našem telu znači regulisanje koncentracije vodonikovih jona u našim telesnim tečnostima. Kiselina je supstanca koja ima molekul ili jon koji nosi vodonikov atom i predaje ga u rastvor. Baza je supstanca koja ima molekul ili jon koji se vezuje za vodonikov jon i tako ga uklanja iz rastvora.

Hrana koju svakodnevno konzumiramo utiče na kiselu ili baznu reakciju u našem telu. Važno je imati na umu kakav učinak hrana ima na naše telo, a ne da li je ona kisela ili bazna sama za sebe, ili nama ima kiseli ukus. Hrana koja ima kiseli efekat, donosi i ostavlja vodonikov jon u našem telu, čineći sredinu našeg tela kiselom, hrana koja ima bazni efekat odnosi vodonikov jon, čineći sredinu našeg tela baznom.

Zabluda je da hrana, koja ima kiseo ukus, ostavlja kiseo učinak na naše telo. To nije tačno, a najpoznatiji primer je limun. On je jako kiseo, ali ima bazno dejstvo na naše telo jer posle varenja iza njega ostaju minerali koji odnose vodonikove jone iz tela, i na taj način doprinosi stvaranju bazne sredine u organizmu.

Kiselo i bazno su suprotnosti i jedno nije nužno bolje od drugog. Najzastupljenija hrana koja ostavlja kiseli efekat je “junk” hrana i hrana bogata životinjskim proteinima. Bazni efekat ostavljaju spanać, soja, šargarepa, suvo grožđe, limun, pomnorandža, mandarina. Kad se pogleda ova kratka lista, lako se da videti da ljudi pretežno jedu hranu koja ostavlja kiseli efekat na naše telo. Nažalost, konzumiranje "kisele" hrane u velikim količinama izaziva dosta zdravstvenih problema. Preterano kisela sredina u organizmu je osnova i uzrok širokog spektra bolesti od kojih čovek oboleva. Npr, kisela sredina uništava kosti, jer telo mora da uzima minerale iz kostiju ne bi li sprecilo da pH krvi postane kisela.

Posebno je važno održavati ispravan pH u našem telu, održavati ravnotežu kiselog i baznog konstantnom. Odnos, najpribližniji idealnom, bi bio 4 dela "bazne" hrane i jedan deo "kisele" hrane, na primer, za one koji vežbaju. Vežbanje, fitnes i slicne aktivnosti, samo po sebi stvaraju kiselu sredinu u telu. Za one koji ne vežbaju, već žive uobičajno, povoljan odnos za unos hrane bi bio 2 dela bazno : 1deo kiselo. Kiseli pH se najčešće javlja zbog "kisele" ishrane, a tome dodatno potpomažu emotivni stresovi i izloženost raznovrsnim toksinima.

Posledice kiselog pH i kisele ravnoteže su: smanjena sposobnost tela da apsorbuje minerale i ostale hranljive činioce, smanjena proizvodnja energije na ćelijskom nivou, smanjena sposobnost za obnavljanje ćelija, smanjena sposobnost tela za detoksikaciju od teških metala, a to sve vodi ka kasnijem, neminovnom bržem ili sporijem propadanju imuno sistema.

Da se podsetimo: ako je neka hrana kisela, to ne znači da takav efekat ostavlja na naše telo. Sledece tabele, pregledi i klasifikacije su za one koji žele da regulišu svoj telesni pH. Od 0 do 7 je kiselo, od 7 do 14 je bazno, a pH 7 je neutralno. "Kiselo" telo je ‘’magnet’’ za bolesti. Ono što jedete i pijete će uticati kakav će biti Vaš telesni pH. Najvažnija je ravnoteža ili ‘’zlatna’’ sredina.

Povrće sa baznim efektom 

Kupus, brokoli, plavi patlidžan, šargarepa, celer, krastavac, zelena salata, zeleni pasulj, zeleni grašak, beli luk, crni luk, pečurke, rotkvice, biber, pšenična trava, lubenica, spanać, bundeva, krompir, paradajz, karfiol, paškanat, cvekla...

Voće sa baznim efektom 

voce sa baznim efektom

Limun, jabuka, jagoda, malina, kupina, ribizla, kajsija, kokos, suve smokve, grožđe, grejpfrut, pomorandža, mandarina, banana, kruška, breskva, suvo grožđe, zeleni limun, tropsko voće, avokado, višnje, ananas...

Namirnice i piće sa baznim efektom 

Namirnice i piće sa baznim efektom

Sokovi od voća i povrća (imati na umu da sok nije isto što i samo voće ili povrće), mineralne vode, probiotske kulture, melasa, granule lecitina, ljute papričice, cimet, kari, đumbir, senf, morska so, jabukovo sirće, začinsko bilje.

Minerali sa baznim pH su: kalcijum pH 12, magnezijum pH 9, natrijum pH 14, kalijum pH 14, cezijum pH 14.

"Kiselo" povrće, voće i žitarice

borovnice

Tikvica, maslina, kukuruz, sočivo (leće), borovnica, brusnica, svo konzervirano i glazirano voće, šljive i suve šljive (ostavljaju bazni ostatak ali imaju kiseli efekat na telo), svi pasulji osim zelenog, sve vrste pirinča, ječam, kukuruzni skrob, raž, pšenica, ovas...

"Kisele" namirnice

kisele namirnice

Belo pšenično brašno i bilo šta spravljeno od istog, hleb, sojino mleko, bademovo mleko, pirinčano mleko, puter, sir, procesirani sir, sladoled, orasi, kikiriki, puter od istog, pa zatim "kiseli" životinjski proteini iz slanine, govedine, junetine, svinjetine, ribe (losos, sardine, šaran, tuna, bakalar, štuka), ćuretine, školjki, jastoga, zečetine, srnetine, kobasica, organskog mesa, potom ulja (suncokretovo, kukuruzno, laneno, maslinovo, susamovo, avokado ulje, ulje od safranike), mast, šećer (bilo koji).

"Kisela" pića i ostalo

kisela pica

Pivo (pH2,5), vino, žestoka pića, kafa (pH4), kakao, raznorazna bezalkoholna gazirana i negazirana pića (koka kola - pH2), svi lekovi, sintetičke psihodelicne droge, pesticidi, herbicidi, duvan...

Posmatrano sa tačke pH vrednosti tabela bi otprilike ovako izgledala (od baznih ka kiselim):

  • pH 9,0 - limun, lubenica
  • pH 8,5 - dinje, grozđe, peršun, kivi, kruške, ananas, suvo grozđe, sokovi od povrća i voća, sušene smokve, sušene urme, papričice, mango, papaja, maline, mandarine, crni luk
  • pH 8,0 - sveze urme i smokve, slatke jabuke, kajsije, banane, šargarepe, celer, beli luk, avokado, grejpfrut, zelena salata, nektarine, breskve, bundeve, spanać, brokoli
  • pH 7,5 - kisele jabuke, cvekla, kupus, karfiol, djumbir, krompir, jagode, masline
  • pH 7,2-7,3 - bademi, domaci krastavčići, artičoka, trešnja, krastavci, domaći med, pečurke, zrele i sveže masline, rotkvice, seme susama, paradajz, maslinovo ulje, razni začini, kafa u zrnu, kokosovo i laneno ulje
  • pH 5,0 - veštački zasladjivači
  • pH 5,5 - govedina, gazirana pića, belo bršsno, lekovi, svinjetina, jagnjetina, testa i kolaci od belog brašna, pržena hrana, svi sećeri, pivo, cigarette (fabricke), ćuretina, kvasac, rafinisana so, obična i jodirana, beli pirinač, ulje od pamuka, sirće (sva osim jabukovog)
  • pH 6,0 - riba, voćni sokovi sa sećerom, cigarette (od svezeg duvana), kiseli krastavčići
  • melasa, hleb od ovsa, raža, ječma, pirinča, kazein (protein mleka), rafinisane zitarice (tipa corn flakes), školjke, vino, mast, palmino ulje, zaslađeni jogurt, kikiriki, brusnice, kakao
  • pH 6,5 - sir, kečap, majonez, integralni pirinač, kokice, kukuruzni hleb, kafa, kozije mleko, sojino mleko, sojin sir, kravlje mleko, guščetina, školjke, ćuretina, bademovo i susamovo ulje, pačetina, suncokretovo i grozđano ulje
  • pH 6,7-6,8 šljive, suve šljive, kokos, kozije mleko (homogenizovano), kravlje homogenizovano i vecina proizvoda od istog, senf, pistaći, razni pasulji, pasterizovan med, semenke bundeve i suncokreta, vanila, alkohol...

Kako bi neutralisali jednu čašu koka kole koja ima pH 2, potrebno je 32 čaše vode koja ima pH 10.

U svetu emocija baznu sredinu stvaraju mir, molitva, ljubav, dobrota, a kiselu preteran zamor, bes, strah, stres, ljubomora.

Podeli: