Menu 
 

Kandida dijeta

Dijeta za lečenje kandide tokom biorezonantne terapije

Candida (kandida) je gljivica koja je uobičajni "stanovnik" naših sluzokoža. Određene promene stanja sluzokože dovode do razmnožavanja kandide i pojave različitih tegoba. Kandidijaza (bolest usled razmnožavanja kandide) se javlja kod stresa, nakon ili tokom upotrebe antibiotika, nepravilnom ishranom i drugih bolesnih stanja čiji je krajni ishod pad imuniteta. Kandidijaza se ispoljava brojnim simptomima:

  • Na koži: crvenilom, pojavom ospe i krasta
  • Na polnim organima žene: pojavom svraba, pečenjem i vidljivog gustog belog sekreta
  • Drugim, kao što su: bolovi i grčevi u stomaku, pojava kašastih ili tečnih stolica, nadimanjem i pojavom gasova u trbuhu, "zatvorom", podrigivanjem, ali i osećajem hroničnog umora, bezvoljnosti, nedefinisanih strahova itd.
  • Hronično zapušen nos uz prisustvo gustog sekreta u sinusima (neprijatan zadah)

Lečenje kandidijaze biorezonantnom terapijom obavezno podrazumeva i higijensko-dijetetski režim.

Nije dozvoljeno konzumirati:

  • Beli hleb i peciva sa kvascem, pite i pogače, picu, testenine 
  • Šećer - sve vrste šećera, kao i namirnice koje ga sadrže: keks, kolači, bombone, pekmez, čokoladu, suvo i kandirano viće i dr. 
  • Veštačke zaslađivače 
  • Svinjsko meso 
  • Slatko sveže voće (banana, pomorandža, lubenica, grožđe, dinja, breskva, kruška, slatke jabuke) 

Umesto hleba možete koristiti: krompir, galete od soje, heljde, pirinča, zobenu kašu, kačamak, pirinač, proso, ječam, hleb od integralnog brašna sa sodom bikarbonom, tortilje bez kvasca, Tonus hleb od mlevenih pšeničnih klica. 

Glikemijski indeks je stepen uticaja najčešćih namirnica na nivo šećera u krvi, u poređenju sa glukozom, koja izaziva najveće skokove šećera. Što je veći procenat, to je veća sposobnost namirnica da povise šećer.

  • 100 procenata – glikoza
  • 80 - 90 procenata - kukuruzne pahuljice, šargarepa, paškanat, krompir, maltoza, med
  • 70 - 79 procenata - hleb (od integralnog brašna), proso, beli pirinač, bob, mladi krompir
  • 60 - 69 procenata - beli hleb, neljušteni pirinač, mešavina žitarica pahuljica, lomljena pšenica, nemasni keksi, cvekla, banana, suvo grožđe, čokoladni deserti
  • 50 - 59 procenata - heljda, durum špageti, slatki kukuruz, kolači od ovsenog brašna, grašak, ječam, saharoza, čips od krompira
  • 40 - 49 procenata - špageti od integralnog brašna, ovseno brašno, sušeni grašak, pomorandža i sok od pomorandže
  • 30 - 39 procenata - obični pasulj, jabuke, sladoled, obrano mleko, jogurt, paradajz i čorba od paradajza
  • 20 - 29 procenata - fruktoza, sočivo
  • 10 - 20 procenata - zrna soje, kikiriki, semenke bundeve, suncokreta, lana, susama

Dijetu bez šećera treba držati nekoliko meseci nakon izlečenja, da se infekcija ne bi vratila.

Podeli: