Menu 
 

Intolerancija salicilata

Šta su salicilati i gde se nalaze?

Salicilati su hemikalije koje se prirodno nalaze u mnogim biljkama, uključujući  voće, povrće i ostalo bilje. Salicilati kod biljaka deluju kao prirodni iminski hormon i konzervans, štiteći biljke od bolesti, insekata, gljivica i štetnih bakterija. Postoje i sintetički salicilati i mogu se naći u mnogim lekovima, parfemima i konzervansima.

Šta je netolerancija  salicilata?

U dovoljno velikim dozama salicilati su štetni za sve ljude. Međutim, većina može da podnese prosečne količine salicilata u hrani, proizvodima i lekovima, bez ikakvog nepovoljnog uticaja na njihovo zdravlje. Ali, postoji određen procenat populacije za koju čak i mala doza salicilata može biti problem. Neki odrasli i deca mogu razviti simptome i zdravstvene probleme, u zavisnosti od unete doze. To se zove netolerancija salicilata i razlikuje se od alergije. Ljudi sa intolerancijom na salicilate nisu u stanju da podnesu više od određene količine  u datom momentu. Količina koja se toleriše varira od osobe do osobe. Salicilati takođe imaju kumulativni efekat u telu, mogu da se gomilaju, što znači da osoba osetljiva na salicilate može da toleriše malu količinu, ali će imati simptome kod veće koncentracije salicilata.

Koji su simptomi intolerancije na salicilate?

  • Respiratorni trakt (bronhijalna astma, hronični sinusitis, uporni kašalj...)
  • Gastrointestinalni trakt (hronični gastritis,sindrom iritabilnih creva, kolitis)
  • Koža (ekcem, svrab, Kvinkeov edem,hronična urtikarija, perut, promena u boji kože)
  • Nervni sistem (ADD sindrom, nervoza, umor,loša koncetracija i memorija)
  • Metabolizam (dobijanje na težini, oticanje ruku i nogu)
  • Ostalo (učestalo mokrenje, noćno mokrenje...)

Gde ima salicilata?

  • Voće (svo bobičasto, suvo grožđe, kajsije, pomorandže, ananas, grožđe, višnje, grejpfrut, breskve, mandarine, nektarine, lubenica, kivi, šljive...)
  • Povrće (endivija salata, masline, pečurke, bela rotkva, tikvice, brokoli, spanać, rotkvice, luk, asparagus, paradajz, ren, paprika)
  • Začini (kari, paprika, timijan, mirođija, ruzmarin, muskatni oraščić, anis, žalfija)
  • Ostalo (bademi, crni čaj, čaj od mente, neka vina)
  • Medicinski proizvodi (Aspirin, unakrsna reakcija sa Diklofenakom i Ibuprofenom, masti za psorijazu, bradavice i reumu...)
  • Kozmetički proizvodi
  • Mirisi i arome (ukus mente)
  • Veštačke boje i konzervansi (unakrsna reakcija sa žutom, crvenom i braon bojom, Benzoic acid E 102-212, PHB –Ester E 142-218, Atioxidans E 310-312)

Ljudi koji ne tolerišu salicilate, imaju velike šanse da razviju osetljivost na amine i netoleranciju na histamin. Histamin i amini nastaju od raspada proteina i fermentacije u toku prerade hrane. Iz tog razloga, fermentisani proizvodi kao što su alkohol i neki sirevi, meso koje se predugo kuva ili nije sveže, imaju veliki nivo amina. 

Simptomi intolerancije na histamin i amine su znojenje, ubrzan rad srca, pad krvnog pritiska, nesvestica, astma, otoci, glavobolja, migrena, svrab, osip,koprivnjača, mučnina, proliv, grčevi u stomaku,itd. Amini mogu da utiču na širenje krvnih sudova i time izazovu različite probleme cirkulacije.  70% namirnica koje su bogate salicilatima, sadrže i visok nivo amina.

U ordinaciji Biokvant možete da se testirate i utvrdite da li netolerišete salicilate.

Ukoliko imate intoleranciju na salicilate možete da je poništite Bicom terapijom ili izbacivanjem namirnica koje sadrže salicilate u periodu 2-3 meseca.

Nakon tog perioda možete ponovo da uvodite u ishranu namirnice koje sadrže salicilate, ali obazrivo (početi sa namirnicama koje sadrže malu količinu salicilata).

Podeli: